Tina Turner liet zich voor de documentaire 'Tina' interviewen in het chateau in Zürich waar zij woont met  haar Zwitserse echtgenoot. Beeld
Tina Turner liet zich voor de documentaire 'Tina' interviewen in het chateau in Zürich waar zij woont met haar Zwitserse echtgenoot.

FilmrecensieTina

Hoe Tina Turner de stilte rond huiselijk geweld verbrak

Tina
Regie: Daniel Lindsay en T.J. Martin
★★★★

Belinda van de Graaf

Er zijn al een autobiografie, een biopic en een musical, waardoor we inmiddels aardig zicht hebben op leven en werk van rockdiva Tina Turner (81). Toch is het fijn dat er nu ook een documentaire is waaraan ze zelf meewerkte door zich uitgebreid te laten interviewen.

Dat gesprek werd in 2019 – Tina Turner was toen 79 – opgenomen en gefilmd op het chateau in Zürich waar ze tegenwoordig met haar Zwitserse echtgenoot woont. De film bevat verder een schat aan archiefmateriaal, waardoor je echt een tijdreis maakt, vanaf het midden van de jaren vijftig, toen Tina als 17-jarige ging zingen in de band van Ike Turner. In die vroege filmpjes zie je al haar enorme kracht.

Zelfbevrijding

Je denkt het verhaal van de mishandelende echtgenoot Ike Turner ook wel te kennen. Toch is het opnieuw een heftig relaas als je het uit de eerste hand verneemt. De angst. De vernedering. En de lange weg naar zelfbevrijding. Tina Turner behoort tot de generatie die de stilte rond huiselijk geweld verbrak. Hoe stoer was het dat ze in 1981 met haar verhaal naar buiten kwam en op eigen kracht, bevrijd van haar kwelgeest, de eerste zwarte vrouw werd die wereldwijd stadions uitverkocht.

Tina Turner vertelt hoe het boeddhisme en met name het chanten, meditatief zingen van religieuze teksten, hielp om zich te bevrijden van allerlei trauma’s. Het is een inspirerend survivalverhaal, begeleid door beelden van een extatisch dansende en zingende ras-performer. Beelden die op de een of andere manier ook terugvoeren naar de doopsgezinde kerk ergens in Tennessee, waar het allemaal begon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden