null Beeld

FilmrecensieThe Woman in the Window

Hitchcock-hommage is vooral een interessante mislukking

The Woman in the Window
Regie: Joe Wright.
Met: Amy Adams, Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh en Gary Oldman
★★

Het lijkt de perfecte pandemiefilm: een vrouw met pleinvrees heeft zich opgesloten in haar grote, oude huis in New York. Om de zelfopgelegde isolatie door te komen, kijkt Anna misdaadklassiekers op dvd. Ondertussen slikt ze bètablokkers weg met grote bellen wijn. Als Anna haar nieuwe overburen met een telelens begint te begluren en een moord registreert, is het de vraag of we haar waarneming kunnen vertrouwen.

Amy Adams als de psycholoog met pleinvrees Beeld
Amy Adams als de psycholoog met pleinvrees

Vormen haar angsten in combinatie met alcohol, medicatie, een recente scheiding en een overdaad aan spannende films een giftige cocktail? En is het niet een beetje veel van het goede: een psychologe die zelf in psychotherapie is en in een psychologische thriller terecht komt?

Je ziet dat Amy Adams haar best doet om de vrouw in het nauw reliëf te geven. Maar de Britse regisseur Joe Wright, eerder verantwoordelijk voor onder meer de Churchill-biopic Darkest Hour, is zo druk met zijn Hitchcock-hommage (hier een toefje Rear Window, daar wat vleugjes Vertigo en Psycho) dat het verhaal steeds rommeliger en vlakker wordt.

Het maakt dan niks meer uit dat de film is gebaseerd op een bestseller en dat er topacteurs in touw zijn. Met een warrig script en een onhandige regie kom je niet ver. Dat bleek ook al vrij snel na de opnamen in 2018. Er kwamen herschrijvingen, heropnamen en hermontages maar het mocht allemaal niet baten. Een bioscooppremière werd eerst uitgesteld, daarna afgelast. En nu, aan het eind van de rit, is er Netflix, als vangnet van een interessante mislukking.

Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden