RecensieKookboek
Hippe salades van overenthousiaste culidochter Bibi Loomans
Toen Bibi Loomans, net als ik, deel uitmaakte van de Food and Friends kookboekvakjury, viel me het overstromende enthousiasme en de tomeloze ambitie van deze twintiger al op. Als culinair redacteur en tv-kok van Koffietijd kookt ze wekelijks met grote chefs en zo raakte ze steeds meer culinair bevlogen. En nu is er haar eigen kookboekdebuut.
Dat ze inderdaad beïnvloed is door kookhelden als London Loy, Merijn Tol en Yotam Ottolenghi is merkbaar. Enkele recepten hebben overduidelijk hun signatuur met haar lofzang op labneh, limabonen of gekonfijte citroen. Maar ach, wat zal het. Ze is tenminste eerlijk over haar idolen, van wie haar moeder overigens de belangrijkste is – die noemt Bibi haar ‘culidochter’.
Haar voorliefde voor de mediterrane keuken is duidelijk; de salades met Italiaanse twist zitten goed in elkaar. Ook tof is haar hartige ontbijtsalade met halloumi. Maar met sommige groentedissen slaat ze de plank mis, zoals de geroosterde snijbonen met labneh (slappe hap) of de gamba’s met venkel, limabonen en chorizokruim (hoezo deze combinatie?). Haar gerechten zijn wel hip, Insta-waardig en lekker gevarieerd. Voor wie dat waardeert.
Bibi Loomans
Zin in Salade
Fontaine Uitgevers
€ 27,99, 176 blz.