null Beeld

RecensieFilm

‘Het zit in mijn hart’ geeft inkijkje in de belevingswereld van acteurs met een beperking

Het zit in mijn hart
Regie: Saskia Boddeke
Met Marian Janssen en Britt Jacobs
★★★

Belinda van de Graaf

Leuk om kennis te maken met theatergroep KamaK uit Hengelo, samengesteld uit acteurs met een verstandelijke beperking. Dat vond regisseur Saskia Boddeke (61) ook. Na het zien van de KamaK-voorstelling Furia van Oscar Wagenmans ging ze ermee aan de slag. Het resultaat is Het zit in mijn hart, een theatraal docudrama waarin delen van de voorstelling zijn te zien, afgewisseld met repetities en gesprekjes met de spelers. Realiteit en fictie lopen soepel in elkaar over, al is het voor de acteurs soms ook verwarrend. Dan moeten ze gerustgesteld worden: het is niet echt, het is nep.

Furia is een barok sprookje op rijm, met als leidraad de zeven hoofdzonden, waarin de acteurs te zien zijn met hoge pruiken en witgepoederde gezichten. In de film komt daar de muziek van de Italiaanse componist Luca D’Alberto bij, en een weelderige stilering. Beide doen sterk denken aan het werk van regisseur Peter Greenaway (80), de echtgenoot van de regisseuse die op de aftiteling wordt bedankt. Een familieproject, zo blijkt. Ook dochter Pip Greenaway doet mee als regie-assistent en still-fotograaf.

Het prachtig aangeklede docudrama geeft uiteindelijk een boeiend inkijkje in de belevingswereld van acteurs met een beperking. Ze leren onder meer dat er ook in het spel regels zijn. Vreemd is wel dat een geheimpje dat een van de jonge actrices deelt met de grimeur gewoon wordt gefilmd, terwijl het even daarvoor op de filmset nog over de schending van privacy ging. Op dat moment lijken de makers de regels zelf niet al te nauw te nemen.

null Beeld
Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden