null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Het wonder van onze ogen wordt prachtig verbeeld voor kinderen in ‘Ik zie ik zie’

Een kunstzinnig prentenboek van een echtpaar uit Lviv.

Bas Maliepaard

Juist in de week dat de Russen Oekraïne binnenvielen, verscheen hier voor het eerst een informatief prentenboek van Romana Romanyshyn en Andriy Lesiv, een echtpaar uit Lviv. In het bekroonde, kunstzinnige Ik zie ik zie wordt kijken en zien vanuit allerlei perspectieven benaderd.

Fysiologisch en praktisch: het gaat over de werking van ons oog (dat kan zeven miljoen kleurva­riëteiten onderscheiden!), optische illusies, camouflage, over spiegels, braille en over brillen, van 3D tot monocle. Maar ook meer figuurlijk en soms licht filosofisch: over verbeelding, schoonheid, door de ogen van een ander kijken en dingen die je niet kunt zien, zoals gedachten.

Op hun website vertellen de makers dat ze in de fraaie, grafische ­illustraties (met fluorescerend oranje accenten) spelen met het motief van een stip, die steeds een andere gedaante krijgt: pupil, pictogram, zon, planeet, brailleschrift. Een volgend deel over horen staat op de vertaalplanning, evenals een prentenboek van dit duo over oorlog, geïnspireerd op de annexatie van de Krim.

null Beeld

Romana Romanyshyn & Andriy Lesiv
Ik zie ik zie
Vert. Sylvia Vanden Heede
Lannoo; 64 blz. € 19,99. Vanaf 7 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden