Filmrecensie Official Secrets

Het verhaal dat ‘Official Secrets’ vertelt is spannend, de film niet per se

Keira Knightley speelt Katharine Gun als een onopvallende vertaalster die verstandige dingen roept. Beeld FILMDEPOT

Official Secrets
Regie: Gavin Hood
Met Keira Knightley, Matt Smith, Adam Bakri, Matthew Goode, Ralph Fiennes
★★★☆☆

Toen in 2003 de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk besloten Irak binnen te vallen, leverde dat internationaal veel commotie op. Aanleiding voor de invasie waren de massavernietigingswapens die de Iraakse president Saddam Hussein verborgen zou houden en de banden met Al-Qaida die zijn regime zou onderhouden. Ten tijde van de inval konden beide argumenten niet hard worden gemaakt, maar met 9/11 vers in het geheugen beten de Amerikaanse president George Bush en de Engelse premier Tony Blair zich vast in hun plannen.

Terwijl in Londen burgers de straat op gingen om tegen de oorlog te demonstreren, ontdekte een medewerkster van de Britse inlichtingendienst GCHQ dat er achter de schermen onrechtmatigheden hadden plaatsgevonden om leden van de VN-veiligheidsraad mee te krijgen met de aanval. Ze lekte deze informatie naar de pers.

Een wat ingewikkeld, maar belangwekkend én spannend verhaal dat de basis vormt voor ‘Official Secrets’, een drama dat de afwegingen reconstrueert van deze Katharine Gun, die voor het gerecht werd gesleept. Aan het begin van de film staat Gun voor de rechter: schuldig of onschuldig? Een moeilijk te beantwoorden vraag, wanneer je handelt uit gewetensnood. Dat is wat deze film mooi duidelijk maakt.

In onverwachte hoekjes

Keira Knightley, in een ernstige, uiterlijk sobere rol, speelt Gun als een onopvallende vertaalster die verstandige dingen roept als: “Dat je premier bent, wil niet zeggen dat je zelf de feiten kunt verzinnen!” Tegen Blair, op televisie. Dan ineens, met een belastend document in handen, handelt ze. Een bijna impulsieve, primaire actie.

De Zuid-Afrikaanse filmmaker Hood (‘Tsotsi’), die het scenario baseerde op het boek over Gun van Marcia Mitchell en Thomas Mitchell, laat zien hoe de krant The Observer er een scoop mee had en hoeveel moeite het Guns juristen vervolgens kostte om haar te verdedigen. Interessant, maar spannend wordt het slechts bij vlagen in deze film die niet goed kan kiezen tussen thriller of morele vertelling.

Het gespit van een journalist (Matt Smith) levert leuke ‘All the President’s Men’-achtige momenten op, maar het tweede deel van de film concentreert zich wat vlak op een vrouw die zich steeds meer kromt onder het gewicht van een zaak die ook haar man, een Turkse Koerd zonder verblijfsstatus, raakt.

Via Guns verhaal raken we doordrongen van de noodzaak regeringen ter verantwoording te kunnen roepen, en dat zal reden zijn geweest voor acteurs als Ralph Fiennes en Matthew Goode om met bescheiden bijrollen een bijdrage te leveren. Het levert niet noodzakelijk goed drama op.

Dat zit ‘m juist in onverwachte hoekjes. Een erg leuke scène waarin de wereldorde ineens hangt op het verschil tussen Amerikaanse en Britse spellingscheck bewijst dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden