null Beeld

BoekrecensieThriller

‘Het achtste boek’ is een thriller als een matroesjka

Het debuut van Alex Pavesi is niet loeispannend, maar prima kost voor lezers die graag raadsels oplossen.

Het boekje moet al lang in een doos bij het antiquariaat hebben gelegen. Als een uitgever het bij toeval vindt, is het vergeeld. De zeven gebundelde misdaadverhalen in The White Murders zijn wat ouderwets, maar knap geschreven. Een beetje in de stijl van Agatha Christie. De moordmysteries worden voorafgegaan door een verhandeling over de vier ingrediënten die nodig zijn voor een goed misdaadverhaal.

De titel is wel vreemd. Die slaat op geen enkel verhaal, maar roept herinneringen op aan de nooit opgeloste moord op Elizabeth White. Een redacteur meldt zich bij schrijver Grant McAllister die een kluizenaarsbestaan leidt op een afgelegen eiland. Wil hij het boek laten heruitgeven? Nou, of hij dat wil. McAllister heeft geld nodig.

Alex Pavesi Beeld
Alex Pavesi

Dit debuut van Londenaar en wiskundige Alex Pavesi lijkt een beetje op een matroesjka, zo’n Russisch poppetje waar steeds een ander poppetje uit tevoorschijn komt. De lezer wordt uitgedaagd zelf naar de oplossing te zoeken. Stuk voor stuk nemen de schrijver en de redacteur de verhalen uit het oude boekje door. En steeds kloppen er een paar details niet. In een landhuis worden links en rechts door elkaar gehaald, het woord wit wordt vervangen door zwart. Hoe kan een zwarte kat donker kleuren door as?

De fouten in de verhalen zijn een verhaal op zich. Dat maakt van het ingenieus geconstrueerde Het achtste boek geen loei-spannende pageturner maar wel uitstekende kost voor lezers die graag raadsels oplossen. Met een verrassende ontknoping.

null Beeld

Alex Pavesi
Het achtste boek
Vert. Gert-Jan Kramer
De Fontein; 318 Blz. €20

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden