BoekrecensieThriller

‘Hars’ is een verontrustend boek dat je in een ruk uitleest

null Beeld
Beeld

Deense kunsthistorica schrijft over een obsessieve verzamelaar die zijn dochtertje gevangen houdt.

De moeder van Liv is zo dik geworden dat ze al jaren haar bed niet meer uit kan komen en haar vader heeft het huis volgestouwd met spullen. Het gezin leeft in afzondering. ’s Nachts sluipt Liv naar het dorp en steelt eten uit de keuken van een hotel en andere spullen die ze leuk of nuttig vindt. In ‘Hars’ laat de Deense kunsthistorica Ane Riel de lezer meekijken door de ogen van dit zesjarige meisje. Die vindt helemaal niets vreemds aan haar leven.

Livs vader Jens Haarder is een hoarder, een ziekelijke verzamelaar. De boerderij waar het gezin woont, wordt voller en voller. De liefde van vader Jens voor zijn dochter is enorm maar ook zo obsessief dat hij haar altijd bij zich wil houden. Als de buitenwereld zich begint af te vragen waarom Liv niet naar school gaat, kan haar vader dat niet aan en vertelt dat ze is verdronken. Vanaf dat moment gaat Liv in een oude container op het erf wonen en komt voor­al ’s nachts naar buiten. In huis was toch al geen plaats meer voor haar.

‘Hars’ is geen spannende whodunnit, hoewel er wel doden vallen. Het is vooral een fascinerende vertelling over een zwaar gestoord gezin en de veerkracht van een kind. Dat zou een somber, akelig boek hebben kunnen opleveren, maar Ane Riel beschrijft de personages met compassie en inlevingsvermogen.

Kerstbomen aan het plafond

Jens Haarder voelt een diepe emotionele band met elk afzonderlijk voorwerp. “Als haar vader zijn landschap van objecten bekeek, zag hij geen chaos of troep. Hij zag een onverbrekelijke eenheid. Als hij iets weghaalde, ruïneerde hij het beeld. Alle spullen hebben een waarde, een noodzaak. Een vergeelde krant die als verpakking voor een vaas had gediend kon informatie bevatten die hij op een dag nodig zou hebben. Van paraplu’s kon je nooit genoeg hebben en een kapotte kon je repareren. Als er voor de kerstboom geen plek is hangen ze hem maar aan het plafond.”

Maar als de buitenwereld zich met het gezin gaat bemoeien gaat het mis. Eerst is het Jens’ eigen moeder die bezorgd op bezoek komt. Dan komen er anderen die de smalle landstrook naar de boerderij proberen over te steken. Ze komen oog in oog te staan met een jong meisje dat tot een volleerd boogschutter is opgeleid. Jens Haarders eigen kleine dappere soldaat. Weet zij de gekte van haar vader te overleven? Die is vastbesloten niets uit handen te geven. ‘Hars’ is een verontrustend boek dat je in één ruk uitleest.

Oordeel: Verontrustend verhaal met compassie verteld.

Ane Riel, Hars - Vert. Kor de Vries, Prometheus; 280 blz. € 17,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden