De coronaconference van Hans Teeuwen werd zaterdagavond door 265.000 mensen bekeken op NPO 3. Beeld ANP Kippa
De coronaconference van Hans Teeuwen werd zaterdagavond door 265.000 mensen bekeken op NPO 3.Beeld ANP Kippa

RecensieCabaret

Hans Teeuwen troost zijn publiek als een doorgedraaide artiest

Hans Teeuwen
Smerige spelletjes
★★★☆☆

Ivo Nieuwenhuis

Hans Teeuwen zou dit voorjaar in première gaan met een nieuwe theatervoorstelling, maar pal na de eerste try-out werd de lockdown afgekondigd. Ter vervanging schreef hij een show speciaal voor televisie: ‘Smerige spelletjes’. Zaterdagavond zond omroep PowNed dit programma uit.

In zijn ‘coronaconference’ volgen we Teeuwen een middag en een avond in zijn huis, waar hij langzaamaan gek wordt van het gebrek aan reactie op de grappen die hij maakt en de liedjes die hij zingt. De ellende van het verplicht thuiszitten wordt op z’n Teeuwens flink komisch uitvergroot, met als hoogtepunt een absurdistische monoloog tegenover zijn eigen spiegelbeeld, die uitmondt in een huilbui.

Teeuwen steekt intussen ook flink de draak met het coronavirus zelf en al het gepraat daarover in de media. Virussen komen van dieren en heetten daarom vroeger dirussen, wist u dat al? De komiek werkt trouwens ook zelf aan een vaccin, met lauw water, gekruimeld beschuit en oregano als basisingrediënten, en hij heeft zijn eigen ic-kamer ingericht.

Het meest overtuigend is ‘Smerige spelletjes’ in de vorm. Teeuwens gevoel voor timing en compositie is groot. De absurde invallen volgen elkaar schijnbaar willekeurig op, maar werken toch ook subtiel toe naar een grande finale, waarin de doorgedraaide artiest zijn publiek troost met ‘een potpourri van werkelijk schitterende dixielandmuziek’.

Het helpt hierbij erg mee dat Teeuwen deze show liet regisseren door Max Porcelijn, een gevierd filmmaker. Zodoende dit keer geen amateuristische opnames zoals we ze kennen van de vele filmpjes die de cabaretier de laatste jaren maakte voor sites als Dumpert.nl, maar een uitgekiende cinematografie, waarbij slim gesneden is in het beeldmateriaal en er regelmatig met visuele symboliek gespeeld wordt. Verschillende keren tijdens de uitzending komt bijvoorbeeld een levensgrote poster van een jonge André van Duin in beeld, waarmee gehint wordt op Teeuwens onblusbare behoefte het publiek te entertainen.

Hij is eerder een pestkop dan een satiricus

Inhoudelijk blijft ‘Smerige spelletjes’ al met al wat vlak. De coronagrappen zijn vermakelijk, maar vaak ook gemakzuchtig en soms ronduit flauw. Zoals zo vaak speelt Teeuwen de dwarse puber die vooral ontregelt om het ontregelen. Hij is eerder een pestkop dan een satiricus.

De vraag of Hans Teeuwen over zijn houdbaarheidsdatum is, is de afgelopen jaren regelmatig gesteld. Zijn snoeiharde absurdistische comedy was ooit radicaal en vernieuwend, maar op den duur werd het ontregelende sarren en provoceren steeds meer een maniertje. Teeuwens coronaconference bevestigt deels die kritiek, maar toont ook dat in hem nog altijd een zeer getalenteerd kunstenaar schuilt.

‘Smerige spelletjes’ van Hans Teeuwen is terug te kijken via NPO Start.

Lees ook:

Heeft Hans Teeuwen de giftige angel nog om te verwarren en verrassen?

Hans Teeuwen ontregelt, choqueert en is een voorbeeld voor velen. Niet voor niets was zijn nieuwe show in razend tempo vrijwel helemaal uitverkocht. Is de cabaretier nog steeds dat fenomeen van 20 jaar geleden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden