null Beeld

BoekrecensieThriller

Griezelen met ‘Het Donker’: buiten vries je dood, binnen loopt een psychopaat

Emma Haughton biedt in Het donker een fijne sfeertekening van een verblijf op Antarctica.

Monique de Heer

Van te voren had het een goed idee geleken, een manier om de herinnering uit te drijven. Na een zwaar ongeluk waarbij haar vriend omkwam, meldt de jonge arts Kate zich aan voor een verblijf op een onderzoeksstation op Antarctica.

De ontvangst is vriendelijk, maar als de zomerploeg vertrekt en de kleine groep die in de winter achterblijft de laatste zonnestralen ziet verdwijnen, wordt de sfeer grimmig. Buiten is het ijskoud en het blijft er vier maanden stikdonker. Binnen in het station is het claustrofobisch, de sfeer vreemd. Kate moet een collega vervangen die bij een luguber klimongeluk in een ijsspleet is gevallen en er niet uit kon worden gehaald. Niemand wil over het ongeluk praten.

Kate houdt zich voor dat ze zich aanstelt en probeert zich gerust te stellen. Dan valt er nog een dode. Een collega ligt bijna naakt doodgevroren in de sneeuw.

Het wordt afgedaan als zelfmoord, maar er zijn sporen die erop wijzen dat het slachtoffer was vastgebonden. “In een Agatha Christie zouden we nu allemaal samen in een gerieflijke kamer gaan zitten en de moordenaar ontmaskeren”, verzucht Kate. Helaas, ze zit op Antarctica. Buiten vries je in een paar minuten dood, binnen loopt een psychopaat.

Schrijfster Emma Haughton liet zich mede inspireren door de vele blogs en verslagen die mensen vanuit onderzoeksstations in Poolgebieden bijhouden. Het donker is hier en daar wat wijdlopig, maar de sfeertekening van het verblijf op Antarctica maakt dat meer dan goed.

null Beeld

Emma Haughton
Het donker
(The Dark)
vert: Jan Mellema
Luitingh-Sijthoff; 365 blz. € 21,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden