BoekentipNederlandse literatuur

God kan bij Toon Tellegen wat nors en zelfs gewelddadig zijn

null Beeld
Beeld

De korte verhalen van Toon Tellegen over God zijn als zijn dierenverhalen: kort, oprecht, eenvoudig, op den duur wat veel.

‘What if God was one of us’ zong Joan Osborne in haar hit twintig jaar geleden. Gewoon een vreemdeling in de bus, op weg naar huis. Het was leuk om je dat voor te stellen. Dat vond Toon Tellegen waarschijnlijk ook. In de verhalenbundel God onder de mensen woont God eerst in de kerk. Hij sterft er in het rommelhok terwijl jongens de kerkdeur als voetbaldoel gebruiken. In het volgende verhaal is hij weer levend­­, hij zoekt de mensen thuis op, of keert zich juist van hen af. God heeft de nodige moeite met de mensen, ze zijn opdringerig, ze verwachten van alles, veroordelen hem of laten hem links liggen. Erg sympathiek is God niet, hij meent het wel goed maar kan nors en gewelddadig zijn.

De stijl waarin Toon Tellegen de korte verhalen opschrijft doet denken aan zijn dierenverhalen: helder, oprecht, eenvoudig. Ook al zijn sommige taferelen erg grappig, spottend bedoeld zijn de stukjes absoluut niet. ‘Een vrouw vond op een keer in de kelder onder haar huis een kistje met God erin.’ Je krijgt zin om zelf te verzinnen wat er dan zou kunnen gebeuren. Op den duur wordt het wat veel. Eenmaal daags een God-verhaaltje, zou ik voorschrijven.

null Beeld

Toon Tellegen
God onder de mensen
Querido; 136 blz. €18,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden