null Beeld

RecensieKlassiek

Genadeloos prachtig palindroom-programma

Klassiek
Katharine Dain, Sam Armstrong
Regards sur l’infini
7 Mountain Records
★★★★

Peter van der Lint

De Amerikaanse Katharine Dain is een bijzondere sopraan. Veelzijdig ook. Ze schitterde als Mozarts Donna Anna met het Orkest van de 18de Eeuw, en met het Nederlands Studenten Orkest verraste ze in februari van dit jaar nog met een verzengend gezongen ‘Liebestod’ uit Wagners ‘Tristan und Isolde’.

En toen ging alles op slot. Dain beschrijft in het cd-boekje heel mooi wat dat met haar en haar muzikale partner Sam Armstrong deed. In de eerste weken sloten zij zich op om de liedcyclus ‘Poèmes de Mi’ van Olivier Messiaen (bedoeld voor een recital later) grondig in te studeren. Maar de weken werden maanden, en het recital kwam er niet.

En toen rijpte het plan voor deze cd. De cyclus van Messiaen staat hier precies in het midden. Eraan vooraf gaan eveneens Franse liederen van Kaaija Saariaho, Henri Dutilleux, Claude Debussy en Claire Delbos (de eerste vrouw van Messiaen). En na de Messiaen-cyclus volgen liederen van diezelfde componisten, maar dan in omgekeerde volgorde. Een palindroom-programma dus. En wat voor een!

Dain schreef zelf de uitstekende toelichtingen en je hoort hier in elk lied haar bijzondere betrokkenheid bij deze muziek. Armstrong is in alles haar gelijkwaardige partner. Luister maar hoe desolaat hij die spaarzame noten in Delbos speelt. Die muziek is een ontdekking en Dain zingt daar genadeloos prachtig. Overal op deze cd trouwens, met Messiaens cyclus als terecht middel- en hoogtepunt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden