null

BeeldboekAmersfoort

Gemiddeld Amersfoort, bezien van bovenaf

Beeld Bram Petraeus

Wat zie je in een stad als je eens wat hoger gaat staan?

Wybo Algra

Amersfoort Bovengemiddeld, onder die titel fotografeerde Bram Petraeus (35) de stad waar hij sinds zijn vijftiende woont. Amersfoort staat te boek als een van de meest gemiddelde steden van Nederland, de plek waar regelmatig journalisten en cameraploegen naartoe gaan om de mening van het land te peilen.

Petraeus gebruikte een statief van zes meter hoog om vanuit dat gezichtspunt als het ware over de straten en pleinen te zweven. “Ik ken elke baksteen in Amersfoort”, zegt de fotograaf. “Daarom wilde ik de stad eens letterlijk vanuit een ander perspectief bekijken.”

Het fotoproject is onderdeel van een nieuw boek over de stad. Marcoen Hopstaken en Nienke Gorter schreven de tekst met dezelfde opdracht als de fotograaf: maak duidelijk wat je boeit aan Amersfoort, waarom je al vele ­jaren met bovengemiddeld plezier in die stad woont en werkt.

Grote hoogbouwprojecten verrijzen aan de randen, Amersfoort trekt veel mensen vanuit de grote steden. “Het ziet er al heel anders uit dan vijf jaar geleden. Daarom wilden we de huidige stad goed vastleggen”, zegt Petraeus.

null Beeld Bram Petraeus
Beeld Bram Petraeus

Het boek Amersfoort Bovengemiddeld boek kost € 24,90 en is verkrijgbaar via spitwerk.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden