BoekrecensieKoken

Frisse blik op nostalgische, zoete eilandkeuken

null Beeld
Dana Ploeger

Zware, maar smakelijke en vaak zoete kost kent de oorspronkelijke keuken van de Waddeneilanden. Het verrassende kookboek Lekker Wads biedt een waaier aan vergeten gerechten als vlotte broeder (tulband), beulengort (pap), sakmeel (koek) of Terschellinger kylstje (troet). De pot van toen geeft niet alleen een mooi inkijkje in de eetcultuur, maar ook in de transformatie van de eilanden van gemeenschappen met louter boeren en vissers tot de toeristische vluchtoorden van nu.

Het boek zelf ligt niet zwaar op de maag, zoals de grauwe erwten met uien en spek, overgoten met heet varkensvet vroeger wel lagen bij auteur Lodewijk Dros, zelf Texelaar. Hij pent de 200 jaar culinaire geschiedenis zwierig op en doorspekt die met smakelijke anekdotes van historische figuren en zijn eigen familie.

Een gouden zet is de moderne draai die de Texelse kookspecialist Annette van Ruitenburg aan de gerechten van toen geeft. Haar opgefriste Friese hummus van Kollumer-erwten doen de smaakpapillen weer aanslaan. En wat te denken van boekweitpoffers met zeekraal of gemengde bonen gestoofd in rode wijn met venkel? Dergelijke duurzame maaltjes zijn juist nu weer helemaal hip.

null Beeld

Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg
Lekker Wads
Boom uitgevers
€ 27,50
verschijnt komende week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden