null Beeld
Beeld

BoekrecensieKoken

Friese baksels voor de hoogtepunten in het leven

Dana Ploeger

De twee Friese zussen Henny en Betty Feenstra verbaasden zich erover dat van de 1300 bakkers die Friesland ooit kende er nog maar honderd over zijn. Ook de twee bakkerijen waar zijzelf werkten bestaan niet meer. Uit angst dat de traditie van Friese zoetigheden zou verdwijnen, schreven de twee dit Fries Bakboek. Ze zochten de bakkers op en dissen warmhartige verhalen op over suikerlatten en kissebillen. Vaak met historische wetenswaardigheden; zo werden drabbelkoeken door de Sneekse koekfabriek al aan het hof van Willem III geleverd.

Het biedt een overzicht van lekkernijen uit grootmoeders tijd. Leuk om te lezen wanneer welke koek gegeten wordt. Herensoezen op zondag, suikerbrood of krentenboffert als je op kraamvisite gaat en sûkeladeboarstplaat nu de Sint in het land is. Een verademing dat de meeste recepten eenvoudig zijn en de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar. Hier geen havermelk of kokosboter. ‘Dat soort malle fratsen kennen Friese bakkers niet.’ Dit is een boek voor de zoetekauw. Uiteraard is het zowel in het Nederlands als in het Frysk te koop.

Henny & Betty Feenstra
Fries Bakboek/Frysk Bakboek
Uitg. Noordboek, € 22,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden