De kleine magnetische Mario en het elektrisch geladen meisje Matilde. Beeld
De kleine magnetische Mario en het elektrisch geladen meisje Matilde.

FilmrecensieFreaks Out

Freaks Out: Vette fantasy waarin Italiaanse circusartiesten nazi’s te grazen nemen

Freaks Out
Regie: Gabriele Mainetti
Met Aurora Giovinazzo en Franz Rogowski
★★★

Belinda van de Graaf

Leuk om eens een heel ander soort superheldenfilm tegen te komen. In Freaks Out draait het niet om Amerikaanse Avengers of X-Men maar om Italiaanse circusartiesten met speciale gaven. Ook het tijdperk is bijzonder. De Italiaanse regisseur Gabriele Mainetti situeerde zijn spectaculaire fantasyfilm tijdens de Tweede Wereldoorlog, op het moment dat Italië onder de voet wordt gelopen door de nazi’s.

Vier bevriende circusartiesten nemen het met hun magische krachten op tegen het kwaad. Het gaat om de freaks uit de titel: de harige wolfman Fulvio, de bleke insectenfluisteraar Cencio en de kleine magnetische Mario. Ook is er het elektrisch geladen meisje Matilde dat met haar schokkracht een mooie hoofdrol opeist.

Het gaat er natuurlijk om dat de wereld van de fantasie en de magie overwint, dat Matilde met haar speciale gave de moordzuchtige nazi’s te slim af is. Onder hen bevindt zich een kwaadaardige twaalfvingerige pianist, met de nodige bombast gespeeld door de Duitse arthouse-acteur Franz Rogowski.

Toch is het ook ingewikkeld, een vette fantasyfilm vol komische buitelingen tegen het decor van de Holocaust. Niet dat iets dergelijks niet eerder is gedaan. In Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds gingen wraakzuchtige joodse soldaten op pad om nazi’s te scalperen. Maar in Freaks Out zit ook een verbrandingsoven, en een trein die naar een vernietigingskamp rijdt. De film stuurt na een lange tweeënhalf uur aan op een waanzinnige, operateske finale maar heeft ook een bittere nasmaak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden