null Beeld

BoekrecensieThriller

Fijngevoelig maar messcherp beschrijft Karin Fossum menselijk ongemak dat tot moord leidt

Karin Fossum wordt niet ten onrechte een van de beste misdaadauteurs van Noorwegen genoemd

Monique de Heer

In de boeken van de Noorse Karin Fossum zal de lezer zelden een gelukkig mens aantreffen. Fijngevoelig maar messcherp beschrijft ze het menselijk ongemak, dat in haar boeken veelal tot moord leidt. Zwanenzang is het verhaal van een zwaarlijvige, eenzame jongen. Veel gepest, altijd op zijn hoede. Elders in ­dezelfde stad opent een alleenstaande moeder de tekenmap van haar begaafde maar sociaal gehandicapte zoon. Ze vindt een tekening van een mooi, maar dood meisje.

Het meisje op de tekening, Gritt Zeeland, is gewurgd gevonden vlakbij een strand. Ze was populair en mooi en maakte daar goed gebruik van. “Gritt was als een wandelend zinkgat waar alles in verdwijnt”, verzucht haar beste vriendin na haar dood. Fossums vaste inspecteur Konrad Sejer, wordt op de zaak gezet. Dan wordt er nog een tiener vermoord, een jongen. Zijn moordenaar wordt snel gevonden, maar wie vermoordde het meisje dat geen echte vijanden had? Is het toeval, twee dode tieners in een week in de stad?

Door de ogen van de radeloze jongen

Fossum laat de lezer door de ogen van de radeloze jongen kijken. Het is de bittere blik van iemand die nergens welkom is. Als hij in het vizier komt van Seijer wordt duidelijk van welk kaliber de rechercheur is.

Hoogtepunt van het boek is het verhoor tussen de scherpe, empathische Sejer en de verdachte die denkt dat hij er nog mee weg kan komen. Sejer laat niet los tot duidelijk is wat er die dag met Gritt is gebeurd. En dat komt toch nog als een verrassing. Karin Fossum wordt een van de beste misdaadschrijvers van Noorwegen genoemd. Niet ten onrechte.

null Beeld

Karin Fossum
Zwanenzang
Vert. Michiel Vanhee en Sofie Maertens
De Boekerij; 440 blz. € 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden