null Beeld

BoekentipSport

Fietsend door een door de oorlog getekend land

De Amerikaanse journalist Adin Dobkin vertelt het verhaal van een uitzonderlijke Tour de France, direct na de Eerste Wereldoorlog.

Nicole Lucas

Het was de Tour de France waarin, ergens halverwege, de gele trui zijn intrede deed; de editie van 1919, de eerste na de Eerste Wereldoorlog. Op 29 juni, daags na de ondertekening van het Verdrag van Versailles, vertrok een groep van nog geen 70 renners – Fransen, Belgen, één Italiaan – voor een meer dan 5500 kilometer lange tocht langs de (deels nieuwe) grenzen van Frankrijk.

Sprintend door niemandsland van de Amerikaanse journalist Adin Dobkin gaat over deze uitzonderlijke wedstrijd in een door oorlog zwaar gehavend land. Slopend is de Tour per definitie, de dertiende editie vroeg wel erg veel. Veel geld voor comfortabel onderdak was er niet, etappes werden langer, omdat in diverse plaatsen geen hotels meer waren.

Organisator Henri Desgrange, hoofdredacteur van sportblad L’Auto, had geen medelijden: wie pech kreeg (lekke banden waren schering en inslag) moest dat zelf repareren, water of voedsel aannemen van een medecoureur leverde een tijdstraf op.

Slechts een handjevol renners haalde op 27 juli de eindstreep. De eerste drager van een gele trui, de 34-jarige Fransman Eugène Christophe, moest het shirt daags voor aankomst in Parijs afstaan: een gebroken frame kostte hem de eerste plaats. Het publiek toonde toch zijn waardering: hij kreeg veel geld toegestuurd. Christophe verdiende uiteindelijk meer dan de winnaar.

null Beeld

Adin Dobkin
Sprintend door ­niemandsland
(Sprinting Through No Man’s Land)
vert. Paul Janse
Unieboek/Spectrum;
336 blz. € 24,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden