null Beeld

FilmrecensieFalling

Falling is een dapper maar onbevredigend mozaïek van medemenselijkheid

Falling
Regie: Viggo Mortensen
Met Viggo Mortensen, Lance Henriksen
★★★

Een intens onaangename vader en een goeiige zoon: hoe ga je om met mensen met wie je niet kunt communiceren? Acteur Viggo Mortensen stelt zichzelf een ingewikkelde vraag in zijn regiedebuut dat hij ook schreef, produceerde en van muziek voorzag.

Mortensen, een fascinerend bescheiden acteur die met The Lord of the Rings een ster werd, speelt John Peterson, een Californiër die zich ontfermt over zijn vader. De oude boer met geheugenproblemen maakt het leven van zijn zoon tijdens een bezoek aan de westkust behoorlijk onmogelijk.

Vader met een misantropische levenskijk

De grofgebekte Willis (Lance Henriksen) heeft grote moeite met de gay levensstijl van zijn zoon, die met zijn partner een dochter heeft geadopteerd. Gaandeweg wordt de algeheel misantropische levenskijk van de vader duidelijk. In flashbacks zien we hoe Johns plattelandsjeugd al werd bepaald door de nukken van een man die hard afstak tegen het omringende natuurschoon.

Falling is het aangrijpende regiedebuut van Viggo Mortensen over een heftige en herkenbare vader-zoonrelatie. Beeld Filmdepot
Falling is het aangrijpende regiedebuut van Viggo Mortensen over een heftige en herkenbare vader-zoonrelatie.Beeld Filmdepot

In geduldige dialoogscènes die haast voor theater geschreven lijken, bouwt Mortensen een familiegeschiedenis op waarin een volwassen zoon zich opmerkelijk veel verbaal geweld, homohaat, racisme en misogynie laat welgevallen. Zelfs voor de kijker is het doorbijten: je wacht op een wending of ten minste een toelichting op de vaderlijke rancune. Mortensen levert die wel, maar zo onbevredigend omfloerst dat het veel geduld van alle betrokkenen vergt.

Met zijn sympathieke groep acteurs (Laura Linney is even te zien als Johns zus, de Canadese regisseur David Cronenberg als arts) creëert hij een dapper mozaïek van medemenselijkheid. Dat siert hem als mens, minder als filmmaker.

Lees ook:

Filmrecensie My Salinger Year

Goeiig drama over een schrijfster die haar stem vindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden