RecensieBoekentip
Even beroemd na een recordduik van de 67 meter hoge Hef
Siebe Thissen schetst een boeiend portret van een Crooswijker die van De Hef sprong, én van vooroorlogs Rotterdam.
Het is een duizelingwekkende foto waarmee De jongen die van De Hef dook opent: Lou Vlasblom op het plateautje op de beroemde hefbrug over de Koningshaven in Rotterdam (inderdaad, diezelfde brug waar het jacht van Jeff Bezos onderdoor moet), waar hij op de nevelige namiddag van 14 januari 1933 vanaf sprong. Negentien jaar was hij, darmschrapper in het dagelijks leven. Duiken deed hij in zijn vrije tijd, van steeds grotere hoogtes. Met een sprong van 67 meter vestigde hij die dag een wereldrecord.
Historicus en filosoof Siebe Thissen verdiepte zich in de geschiedenis van deze Crooswijker. Zijn boek geeft niet alleen een mooi portret van Vlasblom, maar ook een boeiende schets van het leven in het vooroorlogse Rotterdam. Met zijn sprong (twee salto’s onderweg dienden om de val af te remmen, een zakdoek om te voorkomen dat zijn adem zou stokken) kwam Vlasblom even in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hij werd ontvangen door de burgemeester en kreeg een huldiging in het Grand Theatre van Abraham Tuschinski.
Een week later probeerde een andere duiker het record te evenaren. Ook hij dook van De Hef: het werd zijn dood. Volgens Thissen is het Vlasblom – die in 1990 overleed – altijd bijgebleven.
Siebe Thissen
De jongen die van De Hef dook
De Meent;
174 blz. €22,99