null Beeld

BoekrecensieThriller

Erin wordt verdacht van moord, dat kan toch niet?

De Ierse schrijfster Jo Spain legt de lezer een raadsel voor en verrast met een fraaie plotwending.

Monique de Heer

De Ierse Jo Spain legt haar lezers graag een raadsel voor als uitgangspunt voor haar thrillers. Erin bijvoorbeeld lijkt even een perfect leventje te leiden. Kort nadat ze vanuit Ierland aankomt in de VS wordt ze verliefd op de New Yorkse politieman Danny en hij op haar. Ze trouwen snel. Maar zo’n jaar later wordt er op een doodgewone ochtend aangebeld en staan collega’s van Danny voor de deur. Danny kijkt haar nog een keer geschokt aan, loopt naar het balkon en springt. Hij is dood. Anderhalf jaar later staat Erin terecht voor de moord op haar man. Dat kan toch niet?

Jo Spain geeft de lezer via terugblikken steeds kleine stukjes informatie maar ze doet dat zo vakkundig dat het niet irritant wordt. Voordat Erin haar Danny leerde kennen is er iets gebeurd op Harvard met een jonge studente. Haar broer Cal neemt contact op met Erin, die aanvankelijk niet snapt wat zij en Danny daarmee te maken hebben. Hij vertelt dat zijn zusje zelfmoord pleegde door van een rots te springen. Ook Danny sprong. Toeval?

De reacties van Danny’s collega’s op zijn dood zijn vreemd. Het politiekorps staat erom bekend als één man om de nabestaanden van een omgekomen collega heen te gaan staan. Maar nu niet. Erin wordt volkomen genegeerd. Waarom? Spain verrast de lezer met een fraaie plotwending.

null Beeld

Jo Spain
De perfecte leugen
(The Perfect Lie)
Vert: Anne Livestro
De Fontein; 368 blz. €20

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden