null Beeld

BoekrecensieColumns

En opnieuw zal het leven nooit meer hetzelfde zijn

Annemarie Haverkamp herdenkt haar zoon Job, dat ‘prachtige kind dat zomaar op een zondag in de herfst van 2021 overleed’.

Nicole Lucas

Hij overleed vlak voor zijn 18de verjaardag: Job, een jongen die werd geboren met een zeldzame chromosoomafwijking. ‘Met een lege rolstoel verlieten we die avond het ziekenhuis, net zoals we na Jobs geboorte met een lege maxicosi naar huis gingen. We voelden ons verslagen en voor de tweede keer wisten we dat ons leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Toen wilden we geen gehandicapt kind, nu smeekten we onze zoon om terug te komen’, schrijft zijn moeder, Annemarie Haverkamp, in het nawoord van Het boek van Job.

Jarenlang deed ze verslag van zijn leven, van hun leven, in columns in de Gelderlander. Met een selectie daaruit herdenkt ze haar ‘prachtige kind dat zomaar op een zondag in de herfst van 2021 overleed‘. Het zijn nuchtere, ontroerende, pijnlijke, eerlijke observaties over een onalledaagse jongen en de manier waarop hij een vanzelfsprekende plek kreeg in het leven van zijn ouders, die elkaar even kwijtraakten, maar toch weer vonden door elkaar een eigen manier van reageren te gunnen.

‘Had ik vooraf geweten wat me allemaal te wachten stond’, aldus Haverkamp, die in 2020 de Anton Wachterprijs kreeg voor haar debuutroman De achtste dag, ‘dan had ik niet aan dit moederschap durven beginnen. Die pilstrip was nooit in de prullenbak beland. Ik zou Job, de liefde van mijn leven, zijn misgelopen.’

null Beeld

Annemarie Haverkamp
Het boek van Job
Lebowski; 432 blz. €22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden