Emily aan haar schrijftafel, gespeeld door Emma Mackey. Beeld
Emily aan haar schrijftafel, gespeeld door Emma Mackey.

FilmrecensieEmily

Emily Brontë smacht naar seksuele bloei in vrije film over haar leven

Emily
Regie: Frances O’Connor
Met Emma Mackey, Oliver Jackson-Cohen, Alexandra Dowling en Fionn Whitehead
★★★★

Belinda van de Graaf

Emily Brontë heeft voor het eerst seks met de nieuwe kapelaan. Ze hebben in het geheim afgesproken. Haar ademhaling wordt zwaarder, de muziek klinkt heftiger. Maar we zijn in de eerste helft van de negentiende eeuw, op het Engelse platteland. Eerst moet de kapelaan het korset zien los te krijgen. De erotische spanning stijgt.

Het is een opmerkelijke scène in Emily, de film over het leven van de Engelse schrijfster Emily Brontë. We weten namelijk helemaal niet of ze een stormachtige affaire beleefde met de kapelaan. Over het leven van Emily Brontë is weinig bekend. Ja, ze schreef in haar korte leven – ze stierf op haar dertigste aan tuberculose – één roman die wereldberoemd werd: Wuthering Heights (1847). Een boek over een intense, tumultueuze, vernietigende liefde. Onder de vele verfilmingen van het boek, viel die van Andrea Arnold nog het meest op: Arnold schiep een duistere, sensuele wereld waarin weinig werd gepraat en des te meer werd gevoeld.

Pesten en rebelleren

De Brits-Australische actrice Frances O’Connor, die met Emily debuteert als regisseur, nam de vrijheid om de gaten in Brontë’s biografie op te vullen, en wel met ingrediënten uit haar beroemde roman. Ze zet de opbloeiende liefde tussen Emily en de kapelaan overtuigend neer. Hij geeft haar Franse les.

De kijker is getuige van gestolen blikken en kleine pesterijtjes. Emily laat zich niet de les lezen door de kapelaan. Ze betuigt zich een vrije geest. In het dorp noemen ze haar the strange one, de zonderling. Haar zussen Charlotte en Anne, die in hetzelfde jaar hun debuutromans publiceren, worden als tuttiger en aangepaster voorgesteld.

Of Emily een rebel was, weten we niet, maar door de mooie vertolking van de Engelse actrice Emma Mackey is die associatie er meteen. Mackey liet zich in de Netflix-hitserie Sex Education ook niet ringeloren. Met haar donkere haar en donkere kleding speelde ze daar de punker van het stel.

Lonkend naar vrijheid

Net zoals de negentiende-eeuwse heldin in de nieuwe Sisi-film Corsage, heeft ook Emily seks en zit ze aan de opium. Evenals Sisi heeft Emily een tatoeage laten zetten. Ze lonkt naar vrijheid. De hitsige kapelaan heeft iets weg van de hot priest in de succesvolle Britse comedyserie Fleabag.

De film geeft Emily niet alleen een modern voorkomen, O’Connor geeft haar ook een echte affaire. Ze zegt daarmee dus ook dat Wuthering Heights niet per se ontsproten is uit haar rijke verbeelding, maar dat Emily put uit ervaring. Dat is een vrije interpretatie. De film doet alsof het zich allemaal zo heeft afgespeeld in het prachtige, mistige heuvelland in West Yorkshire.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden