null Beeld

FilmrecensieMalmkrog

Ellenlange gesprekken van een aristocratisch gezelschap in Transsylvanië

Malmkrog
Regie: Cristi Puiu
Met Frédéric Schulz-Richard en Marina Palii
★★★

Belinda van de Graaf

Het drieënhalf uur durende, experimentele kostuumstuk Malmkrog (2020) is zonder meer een uitdaging voor de kijker. Regisseur Cristi Puiu, die met het bejubelde The Death of Mr. Lazarescu (2005) de Roemeense new wave inluidde, baseerde zijn drama op een traktaat van de negentiende-eeuwse Russische filosoof Vladimir Solovjov.

Puiu behandelde het boek, Drie Gesprekken over Oorlog, Vooruitgang en het Einde van de Geschiedenis, al eens in een acteerworkshop in Frankrijk, en die theatrale achtergrond is goed voelbaar. De film speelt op één locatie, een landgoed in winters Transsylvanië, en cirkelt rond de ellenlange gesprekken van een aristocratisch gezelschap.

Is vooruitgang wel mogelijk?

Wat de gastheer en zijn gasten precies verbindt, is ongewis. Maar in het spel zijn onder meer een Russische generaal en zijn vrouw, een jonge gravin en een politicus die in het Frans converseren over geschiedenis, oorlog, geloof, moraal en de komst van de antichrist.

In het derde hoofdstuk, dat oorlog in Europa behandelt, wordt de vraag opgeworpen of vooruitgang mogelijk is, een vraag die gezien de oorlog in Oekraïne niets aan actualiteit verloren heeft. En terwijl die vraag wordt gesteld, zien we op de achtergrond hoe de hoofdbutler een lagere bediende een pets in het gezicht geeft. Zo lang de één zich beter en belangrijker waant dan de ander, en die waan met geweld uit, is het hommeles, lijkt Puiu te zeggen.

Malmkrog trapt op 27 juni het zomerprogramma Previously Unreleased af van het Eye Filmmuseum, bestaande uit elf niet eerder uitgebrachte festivalfilms.

De Roemeense actrice Marina Palii als de aristocratische Olga in Malmkrog.  Beeld
De Roemeense actrice Marina Palii als de aristocratische Olga in Malmkrog.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden