DrinkenJenever

Een whisky-achtige jenever

null Beeld
Beeld

Een panel test wekelijks alcoholische en non-alcoholische drankjes. Deze week: op hout gerijpte jenever.

Bokma 5YO Bourbon cask 70cl
www.gall.nl
€ 19,99

De meester-distillateur droeg die avond een lange, beige stofjas. Zijn doorleefde gezicht paste wel bij zijn beroep en als hij sprak over moutwijn, kruidenbuiltjes, jeneverbes en alcoholpercentages kreeg je zin om van je glaasje te nippen. Het waren vierkante glaasjes die avond, want Bokma benadrukt graag dat ze nog altijd bottelen in vierkante flessen, waar ze – heus en echt – vierkant achter staan.

Bokma is zo’n merk dat ik kende van vroeger. Mijn vader dronk de jonge jenever uit de vierkante fles, misschien nog steeds wel, ik zal het hem eens vragen. En bij Bokma weten ze dat. Jenever heeft een oubollige uitstraling. Daarom hebben ze bij Bokma bedacht dat ze hun nieuwe, jarenlange gerijpte jenevers – of genever, zo u wilt – met whisky willen vergelijken. Want whisky is wel hip, natuurlijk.

De mooiste van de drie nieuwe bottelingen van het Friese merk is de Bokma Double Cask van tien jaar oud. Een jenever die een decennium op hout heeft mogen rijpen, deels op Frans eiken en deels op Amerikaans eiken. De meester-distillateur is er lyrisch over. Op de avond dat de Friezen hun drank presenteerden, vertelde hij vol trots dat het nieuwe vlaggenschip niet onderdoet voor de beste whisky’s. Of, zoals hij het ronkend in een persbericht zei: ‘De rijping van genever op deze houten vaten (...) maakt dat het vergeleken kan worden met een goed glas whisky.’

En misschien heeft de man in de stofjas ook wel gelijk. De zeer zachte jenever is verfijnd, met veel vers fruit – kersen en perzik – en tonen van vanille. Het is, inderdaad – een goed glas. Maar wat zou het fijn zijn als ze bij Bokma ook echt gaan geloven in hun eigen product. In jenever. Prachtige, oude jenever. Die vergelijking met whisky hebben ze dan helemaal niet nodig. De drank kan prima op eigen beentjes staan.

null Beeld
Beeld

Ongeopend

Nederland bezit een bijzondere verzameling van oude whisky’s, de Zagatti Collectie. De oudste van de 3000 ongeopende flessen stamt uit 1843. De collectie werd voor 4 miljoen gekocht door een groep Nederlandse investeerders en die stellen hem tentoon – voor een select publiek en op afspraak. Deze week verscheen een boekenserie over de collectie. Ook voor de liefhebber, de vijf delen kosten

€ 695. Zie theunseencollection.com

In de rubriek ‘Drinken’ nemen wij wekelijks een (non-)alcoholische drank onder de loep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden