null Beeld

FilmrecensieDescending the Mountain

Een sympathieke docu over mystieke ervaringen en paddo’s

Descending the Mountain
Regie: Maartje Nevejan
★★★

Ronald Rovers

Descending the Mountain verkoopt zichzelf als een film over hallucinerende paddenstoelen slikken in een Zwitserse zen-retraite, maar het is vooral een hele sympathieke documentaire over mystiek, levensinzichten en wijsheid.

Ooit was de Zwitser Vanja Palmers voorbestemd om zijn vader op te volgen in een textieldynastie die generaties terugging. Maar hij kwam in een zen-klooster terecht en bleef daar 25 jaar hangen. Of beter: zitten. Een jaar of tien geleden keerde hij als zen-meester terug naar Zwitserland en zette een zen-retraite op. Hij zocht contact met onderzoeker en neurowetenschapper Franz Vollenweider met de vraag: kunnen we op legale wijze hallucinerende middelen gebruiken om de ervaring van zen-meditatie te verdiepen?

 Palmers (links) straalt een jaloersmakende, herstel, inspirerende rust uit. Beeld
Palmers (links) straalt een jaloersmakende, herstel, inspirerende rust uit.

Dat bleek alleen te kunnen als er een wetenschappelijke studie mee wordt verricht. En zo kwam het dat Palmers groepen mensen ontvangt voor meditatiesessies, waarvan een deel paddenstoelen slikt en een deel een placebo krijgt, in een zogenaamd dubbel-blind onderzoek. De resultaten van die onderzoeken zijn in 2020 In het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.

Dat dekt allemaal nog niet de bijzondere lading van deze film. Wat maker Maartje Nevejan vooral doet, is in de natuur wandelen met Palmers en luisteren naar wat hij over het leven en spiritualiteit te vertellen heeft. De man straalt een jaloersmakende, herstel, inspirerende rust uit. Je kunt cynisch doen over mystieke ervaringen die ‘het denken overstijgen’, maar voor veel mensen zijn ze realiteit.

En over realiteit gesproken: het gevoel van verbondenheid dat mensen door de paddenstoelen voelden, kon mooi met hersenscans verklaard worden. Zo vaag is dat gevoel dus helemaal niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden