null Beeld

FilmrecensieKijken met tieners

Een robot-apocalyps brengt mensen altijd wel weer bij elkaar, dus ook in het hilarische ‘The Mitchells vs the Machines’

The Mitchells vs the Machines
Regie: Michael Rianda, Jeff Rowe
★★★★

Roadmovies met disfunctionele gezinnen, die kunnen eigenlijk alleen maar goed gaan. Omdat alles in het honderd loopt. The Mitchells vs the Machines is de nieuwe animatie uit de stal van Phil Lord en Christopher Miller, het duo achter de erg komische Lego Movie en het met een Oscar bekroonde Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Katie Mitchell staat op het punt op kamers te gaan wonen voor haar studie. Vroeger was ze beste vriendjes met haar vader, maar ze zijn uit elkaar gegroeid. Zij maakt gekke filmpjes voor YouTube en wil naar de filmacademie, hij houdt van de natuur. Weg met al die gadgets en mobieltjes, denkt vader als alle gezinsleden weer eens naar hun schermen staren. Tien seconden oogcontact aan tafel leidt tot totale chaos en spasmen door ontwenning.

Er moet iets gebeuren. Als laatste kans om het goed te maken met ­Katie, besluit hij om haar met het hele gezin naar haar nieuwe school te rijden. Dwars door Amerika.

The Mitchells moeten vluchten voor vijandige robots. Beeld Netflix via Google
The Mitchells moeten vluchten voor vijandige robots.Beeld Netflix via Google

Laat nou net Pal Software, een ­gigabedrijf dat een combinatie lijkt van Apple en Google, op de dag van vertrek zijn nieuwe robots te lanceren. Klein probleem: tijdens de live introductie veranderen de vriendelijke huishoudrobots in een agressief robotleger dat de mensheid wil onderwerpen. Nog geen dag later zijn de Mitchells de enigen in Amerika die aan de klauwen van de robots zijn ontsnapt. Nu zullen ze toch echt samen aan de bak moeten.

Echt disfunctioneel zijn ze natuurlijk niet, die lieve Mitchells. Ze zijn alleen een beetje uit elkaar gegroeid en niks beter dan een dreigende robot-apocalyps om mensen bij elkaar te brengen. Onderweg kun je je als kijker vermaken met een stortvloed aan grappen, zoals pa die als totale digibeet een youtubefilmpje moet zoeken. Of robots die de hond van het gezin niet van een varken kunnen onderscheiden en voortdurend op tilt slaan.

Het niveau van Into the Spider-Verse wordt niet gehaald maar dat was dan ook de absolute top van Amerikaanse animatiefilms. Wat doet het ertoe? De chaotische gezinsdynamiek is herkenbaar en heerlijk voor volwassenen, de instagramfilters over het beeld en youtubegoochelarij zijn een feest voor kinderen. En de grappen zijn voor allemaal.

Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden