RecensieKookboek
Een ovenschotel vol lekkers smaakt altijd
Mijn schoonmoeder (niet de grootste kookliefhebber) verzuchtte onlangs dat het zo lastig is om bezoek te ontvangen en tegelijkertijd een maaltijd te moeten maken. Haar oplossing: een ovenschotel die vooraf bereid kan worden en waarin alle ingrediënten gaan. Zodat je rustig kunt borrelen.
Deze aanpak is ook de kern van De makkelijke bakplaat van Rukmini Iyer. En dat verklaart misschien wel het succes van haar reeks boeken met ‘recepten waarbij de oven het werk doet’. Eerder verschenen al De groene bakplaat (65.000 exemplaren verkocht in Nederland, een bestseller) en De snelle bakplaat.
Verwacht geen hoogstaande receptuur. Nee, dit is een boek vol eenvoud. Iyer kiest vaak voor één duidelijke smaakmaker, zoals de limoendressing (met vissaus en pinda’s) die over de zalm en broccoli gaat. Niks mis mee. De lezer wordt aangespoord te experimenteren; elk hoofdstuk begint met een overzicht met mogelijke combinaties van ingrediënten. Voor vleeseters, visliefhebbers en vegetariërs. Ook gemak smaakt soms goed.
Rukmini Iyer
De makkelijke bakplaat
Becht; 240 blz. 24,99 euro
Verschijnt 2 maart