null Beeld

FilmrecensieOok Muizen Gaan Naar De Hemel

Een magische dierenhemel in de beste traditie van de Tsjechische animatiefilm

Ook Muizen Gaan Naar De Hemel
Regie Denisa Grimmová en Jan Bubeníček
Met Nederlandse en Vlaamse stemmen, onder meer van Leonoor Koster en Martijn Claes
★★★★

Belinda van de Graaf

Ook Muizen Gaan Naar De Hemel is een wonderschone Tsjechische poppenanimatie waarin twee vijanden vrienden worden. Als dat geen mooie kerstgedachte is.

Op aarde wil het niet echt lukken om vrienden te zijn, daar jaagt de vos traditiegetrouw op de muis. Maar als de muis en de vos elkaar in de dierenhemel ontmoeten, blijkt het na een tijdje te klikken. Er moeten wel wat angsten worden uitgezweet en vooroordelen overwonnen. Whitebelly de vos heeft op aarde immers de vader van Whizzy de muis verschalkt. “Sorry”, zegt de vos, “maar als je vader dood is, dan zou hij toch ook hier in de hemel moeten zijn?” Samen besluiten ze op zoek te gaan.

Het Tsjechische regisseursechtpaar Denisa Grimmová en Jan Bubeníček werkt met de stop-motion-film over het dappere muizenmeisje en de onzekere jonge vos in de beste traditie van de Tsjechische animatiefilm. De productie, die met 3,4 miljoen euro de duurste Tsjechische animatie ooit is, kan met gemak concurreren met het betere Pixar/Disney-werk.

Dat komt omdat de Tsjechen echte animatiepioniers zijn. Het gaat om een traditie die al honderd jaar bestaat en die vooral in de jaren veertig en vijftig tot bloei kwam, nadat Jiri Trnka, de Walt Disney van Oost-Europa, een speciale studio had geopend in Praag. In 1946 was Trnka al met een korte animatie in Cannes; in 1957 reisde vakgenoot Zdenek Miller met een animatie over het wereldberoemd geworden Molletje naar Venetië.

Vos en muis worden vrienden in de dierenhemel.  Beeld
Vos en muis worden vrienden in de dierenhemel.

Ode aan molletje

Prachtig hoe in het verhaal van de muis en de vos een ode wordt gebracht aan dat oude Molletje door een mol met enorme brillenglazen op te voeren. Magisch ziet de dierenhemel eruit, Whizzy en Whitebelly kijken hun ogen uit. Tijdens het badritueel ontmoeten ze een douchend nijlpaard en een krokodil die hen op het hart drukt dat de hemel is wat je er zelf van maakt. Vooral de details zijn verrukkelijk: een zeester die vergenoegd z’n zuignappen uitstrekt.

Er is plaats voor humor én voor contemplatie. De rivierkreeft gunt de twee nieuwbakken vrienden, gebogen over een bodemloze plas, een blik in de eeuwigheid. Ze leren dat ze niet kunnen worden teruggebracht naar het verleden, dat is immers geweest.

De opdracht is hun pad te vervolgen. Er zullen beproevingen zijn in het bos der bossen, maar uiteindelijk zullen ze ook weer in het volle licht staan en een klein wonder ervaren. In de buik van een gigantische walvis bevindt zich een filmtheater à la Tuschinski. Gelukkig maar: in de hemel is een bioscoop.

Te zien op Picl en Vitamine Cineville

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden