BoekrecensieKinderboek
Een kinderboek met een wel heel bijzondere inspirator: Alfred Hitchcock himself
In De rots van boven schrijft Jon Klassen geestige korte verhalen over het verschil tussen spanning en schok, geïnspireerd door the Master of Suspense.
Een citaat over het verschil tussen shock en suspense van filmregisseur Alfred Hitchcock inspireerde de Canadese prentenboekenmaker Jon Klassen voor deze geestige collectie korte verhalen. Shock is: twee mensen praten over baseball en opeens ontploft er een bom. Suspense: de kijker weet dat er over vijf minuten een bom gaat ontploffen. Zo bakkeleien Schildpad en Gordeldier bij Klassen over wat de beste plek is om te staan, terwijl de lezer weet dat er een enorm rotsblok uit de ruimte afstevent op de lievelingsplek van de eerste.
Het verhaal lang wil je tegen Schildpad schreeuwen: ‘Ga daar weg!!’ Goeie tip, van Hitchcock. Klassen vertelt nog vier droogkomische verhalen, zoals waarin Schildpad wil weten wat Gordeldier en Slang aan het doen zijn, maar het antwoord − naar de zonsondergang kijken – niet kan verstaan. Tegen de tijd dat hij eindelijk dichtbij genoeg is en nog eens vraagt wat ze doen, is het donker en luidt het antwoord: ‘We doen het niet meer.’
De minimalistische tekeningen in een gedempt palet met grijsbruine en olijfgroene grondtonen, zijn zo onspectaculair dat het juist grappig werkt.
Jon Klassen
De rots van boven
Vert. Edward van de Vendel
Gottmer; 96 blz. € 16,99
Vanaf 5 jaar
Tijdgeest, het weekendmagazine van Trouw, bespreekt iedere week romans, geschiedenisboeken, kinderliteratuur en nog veel meer. U leest onze boekrecensies hier.