Eimutis Kvosciauskas als Marius in The Lawyer. Beeld
Eimutis Kvosciauskas als Marius in The Lawyer.Beeld

FilmrecensieThe Lawyer

Een jurist en een vluchteling cirkelen om elkaar heen in intiem drama

The Lawyer
Regie: Romas Zabarauskas
Met Eimutis Kvosciauscas, Dogaç Yildiz, Darya Ekamasova
★★★★

Marius leeft achter glas, hoog boven de aarde. Vanuit zijn moderne kantoor, in zijn luxe appartement, lijkt de bedrijfsjurist op afstand naar de wereld te kijken. Heeft hij zin in seks, dan haalt hij een mooie man naar zich toe, gewoon via een beeldscherm. Zo leert hij Ali kennen, een Syrische vluchteling, die zich tegen betaling voor de camera uitkleedt.

De jonge Litouwse, in New York opgeleide filmmaker Romas Zabarauskas weet waar hij zijn camera effectief neerzet om de welvaart van deze goedgeklede veertiger (Eimutis Kvosciauskas) te schetsen. En diens emotionele koelte. Heeft Marius een dinertje met gay vrienden, dan klinkt hun liberale gebabbel met volle wijnglazen bij afgebakend sfeerlicht, donker Vilnius op de achtergrond, zelfvoldaan en naar binnen gericht. Marius’ blik opent zich wanneer hij naar Belgrado reist om Ali (Dogaç Yildiz) te ontmoeten. Een onbezonnen actie die voor beide mannen anders uitpakt dan verwacht.

Laat het niet van de buitenwereld afhangen

Zonder in schematische tegenstellingen te vervallen laat Zabarauskas, die met The Lawyer zijn derde speelfilm maakt, twee werelden samenkomen om in alle rust te reflecteren op macht en vrijheid, seksuele identiteit en privilege.

Met aangenaam brutaal kleurgebruik en oog voor architectuur als decor, bouwt hij met zijn mooi gecaste hoofdrolspelers een uiteindelijk intiem drama op. Ik ben geen slachtoffer, zegt de één. Ik geen droomprins, zegt de ander. Wat ze elkaar te bieden hebben? Met zijn schalkse einde lijkt Zabarauskas te zeggen: laat dat hoe dan ook niet van de buitenwereld afhangen.

Te zien op Picl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden