null Beeld

FilmrecensieThe Last Duel

Een indrukwekkende vertelling over de vete van twee vrienden

The Last Duel
Regie Ridley Scott
Met Matt Damon, Jodie, Corner, Adam Driver
★★★★

The Last Duel is een indrukwekkende veertiende-eeuwse vertelling over een strijd tussen twee vrienden, die anno 1386 uitdraaide op het laatste duel: een gevecht met lansen tussen twee ridders tot de dood erop volgde, het laatste officiële duel dat door het Parlement van Parijs werd goedgekeurd.

Hetzelfde verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven. Matt Damon speelt Jean de Carrouges, een ruwe, wat lompe ridder. Als hij na een veldtocht terugkeert bij zijn vrouw Marguerite (Jodie Comer), vertelt ze hem ’s avonds dat ze is verkracht door de man die ooit zijn beste vriend was: de flamboyante Jacques Le Gris (Adam Driver). Na De Carrouges versie van de gebeurtenissen volgt het verhaal van Le Gris en ten slotte horen we van Marguerite wat er is gebeurd.

Marguerite (Jodie Comer) vertelt haar man dat ze is verkracht. Vond de verkrachting plaats en was het wel een verkrachting? Beeld
Marguerite (Jodie Comer) vertelt haar man dat ze is verkracht. Vond de verkrachting plaats en was het wel een verkrachting?

Het is een verhaalmechanisme dat in de filmgeschiedenis beroemd werd door Rashomon van de Japanse regisseur Akira Kurosawa. Daarin draaide het om een moord, hier draait het om de vraag: vond de verkrachting plaats en was het wel een verkrachting? In de zijlijn vertelt de film van alles over de diplomatie in een feodaal systeem, over patriarchaat en religie.

Het paradoxale van Ridley Scotts epos is dat de film behoorlijk te lang voelt, maar ook echt zo lang moet zijn. Hij voelt te lang omdat er herhaling in zit, maar ook die herhaling moet er zijn. Zo kan de film duidelijk maken hoe wankel de feiten zijn in een historisch verhaal. Ga vooral kijken en zie wie je gelooft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden