null Beeld

FilmrecensieBattle Royale

Een gladiatorengevecht tussen schoolkinderen

Ronald Rovers

Battle Royale
Regie: Fukasaku Kinji
Met: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Taro Yamamoto
★★★★

Grijp je kans tijdens IFFR, want het kan jaren duren voor deze ‘glorieus zieke en verdraaide film’ weer op groot doek te zien is. Die kwalificatie door een Amerikaanse recensent van Battle Royale suggereert veel gegriezel, maar dat is onterecht. Misschien is het beter om deze naar verluidt favoriete film van Quentin Tarantino ‘krankzinnig’ en ‘totaal lijp’ te noemen.

De leerlingen hebben geen keus: ze moeten vechten. Beeld IFFR
De leerlingen hebben geen keus: ze moeten vechten.Beeld IFFR

Het verhaal speelt zich af in Japan, net na de eeuwwisseling. Op scholen domineren jeugdbendes. Het geweld dreigt volledig uit te hand te lopen. De overheid beslist daarom dat elk jaar één schoolklas willekeurig wordt uitgekozen zodat de leerlingen elkaar op een afgelegen plek tot de laatste man of vrouw kunnen bevechten. Tijdens een busreis wordt vervolgens een klas ontvoerd en de leerlingen worden wakker met explosieve banden om hun nek. Ze krijgen voedsel, water en een wapen. Ze zullen moeten vechten. Er is geen keus.

Battle Royale geldt al jaren als een cultklassieker. Het is niet dat de film zo goed is in dramatisch of filmisch opzicht, of dat de gewelddadige taferelen zo schokkend zijn. Maar het is wel een uitzonderlijke film: een unieke kruising tussen Lord of the Flies en Tarantino’s bloedige epos Kill Bill.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden