null Beeld

RecensieKookboek

Duik eens in de overheerlijke wafel- en koekhistorie van onze zuiderburen

Dana Ploeger

Die arme Belgen. Ik denk dat ze in al die jaren dat we Tijdgeest maken maar één of twee keer in deze rubriek stonden. Terwijl ze culinair toch zeker niet voor ons noordelingen onderdoen. Als douceurtje aandacht voor dit toffe boek van culinair auteur en fotograaf Regula Ysewijn. Haar stevige bakboek valt op vanwege de boeiende historische epistels met bijpassende foto’s, afgewisseld met recepten van bijzondere zoete lekkernijen.

Zo leren we dat de Belgische wafel helemaal niet bestaat, maar een uitvinding is van de Amerikanen, die de Brusselse wafels in 1964 ineens Belgisch noemden. Tja, na de grote vraag van toeristen gingen de Belgen ook maar om. Ysewijn biedt legio wafelvariaties. Het boek, opgedeeld in feestmomenten, broden, vlaaien en koeken, leent zich uitstekend voor deze winterse dagen. Kies bijvoorbeeld geutelingen (dikke pannenkoeken die je maakt in de pizzaoven) of piotten (rozijnenbroodjes). Nog fijner: de verrukkelijke tarte du Paveûx, genoemd naar de vrouwen van de stratenmakers die deze suikertaart maakten voor hun mannen. Makkelijk te maken en hart- en buikverwarmend.

null Beeld

Regula Ysewijn
Van wafel tot koek - gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar
Carrera Culinair; 271 blz. € 35

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden