De tieners in ‘Dramarama’, verkleed als Victoriaanse literaire figuren, vieren het einde van hun middelbareschooltijd. Beeld
De tieners in ‘Dramarama’, verkleed als Victoriaanse literaire figuren, vieren het einde van hun middelbareschooltijd.

FilmrecensieDramarama

Dramarama speelt zich af in de jaren negentig, maar het centrale thema is helemaal van nu

Dramarama
Regie: Jonathan Wysocki. Met Nick Pugliese, Anna Grace Barlow, Danielle Kay.
★★★

Remke de Lange

Zomer 1994. Vijf tieners komen bij elkaar voor een feestelijk afscheid: school achter de rug, nu de grotere wereld in. Wat hen verbindt is drama: moordmysterie-partijtjes met kleurrijke kostuums, oneliners uit musicals en films. Ondertussen wil een van hen, Gene, uit de kast komen. Maar hoe?

Met zijn eerste lange film grijpt de Amerikaanse filmmaker Jonathan Wysocki terug op eigen jeugdervaringen als jonge gay in een christelijke sociale omgeving. De vijf hebben zich verkleed als Victoriaanse literaire figuren, denk aan Alice in Wonderland. In hun glazen alcoholvrije cider. Over seks valt weinig te zeggen, want daar doen ze voorlopig niet aan. In deze omgeving moet Gene (Nick Pugliese) niet beginnen over twijfels over God of zijn gevoelens voor Oscar (Nico Greetham).

Met een bescheiden budget (deels binnengehaald via cultureel investeringsplatform Kickstarter) maakte Wysocki een klein, tussen de schuifdeuren-drama over een type tieners dat we niet vaak in films zien. Zijn jonge acteurs storten zich wat onwennig op grote gebaren en flauwe grapjes, maar hebben ook mooie momenten. Zoals een gesprek tussen de twee jongens, waarbij Gene begint over ‘een collega met homoseksuele gevoelens’. Hechte relaties mogen de veiligste plek lijken om grote gevoelens prijs te geven, juist de angst voor verlies is er het grootst.

Met verwijzingen naar populaire cultuur (Twin Peaks, Madonna), plaatst Wysocki Dramarama nadrukkelijk in de vroege jaren negentig, maar zijn centrale thema is net zo goed van nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden