Drinken Mousserende thee

Deze door een topsommelier ontwikkelde mousserende thee is een lekker aperitief zonder alcohol

BLÅ Sparkling Tea € 19,95 per fles gedronken bij Ratatouille in Harderwijk sparklingtea.nl

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: mousserende thee. 

Naast de bekende alcoholvrije maand ‘Dry January’ is er nu ook ‘Sober October’. Want, beweren de écht gezond levende mensen: pas wanneer je minimaal drie maanden geen alcohol nuttigt, krijg je een ‘beter figuur, gezondere lever en betere cognitie.’ Dus begin niet pas na de feestdagen met die alcoholvrije maand, maar nu al. De uitdaging is wat je dan wél drinkt, want de meeste alcoholvrije wijnen zijn ronduit smerig: ze smaken naar azijn of zijn juist mierzoet. “Alcoholvrije wijn? Dan kun je beter een fles druivensap kopen”, adviseerde een slijter van de week onomwonden.

Tot ik tijdens een kookworkshop van een verjarende vriendin een glas ‘BLÅ Sparkling Tea’ kreeg als alternatief voor de aangeboden prosecco. Zo’n fris, elegant en lichtvoetig alcoholvrij aperitief proefde ik niet eerder. De chef van het Harderwijkse etablissement Ratatouille legde uit dat het gemaakt wordt van een cuvée van dertien soorten biologische thee, met onder andere witte thee, jasmijn, kamille en kweepeer.

Niet laf, maar prikkelend

De maker, de gelauwerde Deense topsommelier Jacob Kocemba, begon in 2011 wat te experimenteren met thee in zijn wijnkelder. Dat hield in: theebladeren op specifieke temperaturen een aantal minuten laten trekken, daarna een scheutje bio-citroensap eraan toe voegen voor wat frisheid. Om ze vervolgens onder druk te bottelen, zodat die fijne mousse ontstond. Zes jaar later – het blijkt een bewerkelijk ambacht – waren zijn ‘Sparkling Tea’s’ een feit.

Theesommelier

Na de wijnsommeliers en barista’s zijn nu theesommeliers bon ton. De opleidingen hiervoor tieren welig. Wat je dan wordt? Een kenner van theegeschiedenis en het productieproces. En je leert hoe je de juiste thee op de juiste temperatuur zet. En over tea & food paring: welke thee drink je bij welk gerecht. Proeven en nog eens proeven dus. 

Meer info op: itcacademy.nl 

In ons land zijn de vier varianten bubbelende thee bij de betere horecagelegenheden (vaak met een ster) te bestellen. Deze met 0 % alcohol viel op, mede door de aangename afdronk: niet laf, maar prikkelend. En de kweepeer gaf het geheel een zoet extraatje. Onthoud deze drank voor de feestdagen. Overigens bevatten de flessen Sparkling Tea Grøn, Røt en Vinter wel 5 procent alcohol: voor als u tabak hebt van al dat alcoholvrije gedoe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden