null Beeld

BoekrecensieThriller

De Wadden: prachtig én levensgevaarlijk, blijkt wel uit deze krimi

Mathijs Deen schrijft weer over de Wadden, nu in een fraaie krimi.

Monique de Heer

Liefhebbers van de Waddeneilanden kennen Mathijs Deen misschien van zijn boek over de geschiedenis van de Wadden. De Hollander is de eerste van een serie krimi’s die zich in het gebied afspelen. Deen laat er in dit boek geen misverstand over bestaan: de Wadden zijn een prachtig maar ook levensgevaarlijk gebied. Maar juist dat gevaarlijke trekt de drie beroemde, ervaren wadlopers Aron, Klaus en Peter.

Ze wachten al jaren op de juiste gelegenheid om de ‘Mount Everest van de waddenlopers’, de route naar Borkum, te volbrengen. Maar als het eindelijk dan zover is gaan er maar twee. Aron is in Engeland op vakantie. De volgende dag vinden de opvarenden van een Nederlands patrouilleschip een van de twee mannen dood op een zandbank. Het is Klaus, Peter wordt in verwarde toestand opgepikt.

Grensgeschil

Het lichaam van Klaus wordt snel van het wad gehaald in verband met het tij. Er ontwikkelt zich een bijna komisch aandoend grensgeschil, want is de zandplaat ‘De Hond’ nou Nederlands of Duits? Klaus heeft een nare wond en de patholoog kan geen verklaring van natuurlijke dood afgeven.

Deen weet met mooie dialogen en een fraaie schrijfstijl de sfeer van het fascinerende gebied goed op te roepen. En dan is er ook nog een fijn plot om te ontrafelen.

null Beeld

Mathijs Deen
De Hollander
Alfabet Uitgevers; 256 blz. €19,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden