PodcastRivals
De podcast ‘Rivals’ neemt je aan de hand van Whitney Houston en Cardi B mee naar andere tijden
Podcastluisteraars zijn er in tal van varianten. Ik doe een poging een grove typologie op te stellen, uit het hoofd en volledig subjectief. De bekendste soort is de true crime-liefhebber, die smachtend naar de ontknoping van een lange en spannende misdaaddocumentaire aflevering na aflevering binget.
Een andere bekende soort is de nieuwsjunkie. Een verwend type, omdat een ruime meerderheid van de aangeboden podcasts zich op deze groep lijkt te richten. Vaak gaat het om een variant van een praatprogramma op de radio. Het afgelopen jaar was voor deze luisteraars ongetwijfeld één grote stroom aan analyses van de laatste oorlogsbewegingen in Oekraïne.
En dan is er de snoeper, de luisteraar die altijd op zoek is naar een podcast waarmee het goed ontspannen is (of wandelen of de was opvouwen). Een vleugje humor, lichte onderwerpen, vaak iets met muziek, afleveringen die ook goed los zijn te beluisteren.
60 procent snoeper en 40 procent nieuwsjunk
Omdat het vooral om heel persoonlijke voorkeuren gaat, is het laatste soort het lastigst te vinden binnen het enorme aanbod in de podcastapps. Althans, dat is de ervaring van deze luisteraar. Een luisteraar trouwens, het zal u misschien niet verbazen, die zichzelf onder de snoepers schaart – of, om quasi-exact te zijn, 60 procent snoeper en 40 procent nieuwsjunk.
Op zoek naar een luistersnoepje stuitte ik onlangs op Rivals: Music’s Greatest Feuds. In elke aflevering fileren twee Amerikaanse muziekjournalisten, Steven Hyden en Jordan Runtagh, de rivaliteit tussen twee popsterren of bands. Met kennis van zaken zoeken ze bijvoorbeeld uit waar het misging in de voorhoede van de Britpop, waar Oasis en Blur elkaar jarenlang de tent uit vochten.
De onderwerpkeuze getuigt van een brede muzieksmaak, en dat maakt deze verhalen verrassend en soms nog leerzaam ook. Na een aflevering over piano men Elton John en Billy Joel kun je zo doorschakelen naar een uurtje over het schoenendrama tussen Nicki Minaj en Cardi B. En anders dan de titel Rivals: Music’s Greatest Feuds kan suggereren, is de benadering vrijwel nooit sensatiebelust of seksistisch. De podcast is eerder een zoektocht naar de context waarin artiesten tegenover elkaar komen te staan.
Excursie naar de jaren tachtig
Dat pakt goed uit in de aflevering Whitney Houston vs. Mariah Carey, waarin de makers keer op keer concluderen dat ze zich eigenlijk wel kunnen voorstellen dat superster Houston geen zin had om in interviews vragen te moeten beantwoorden over nieuwkomer Carey. En dat die laatste misschien wat geïntimideerd was door het enorme succes van de ander.
Wat deze muziekverhalen ook aantrekkelijk maakt, is dat de bekendheid van de hoofdpersonen en hun muziek het vuurtje van de nostalgie lekker opstookt. De aflevering over de frontmannen van The Cure en The Smiths, Robert Smith en Morrissey, is daardoor een excursie naar de jaren tachtig en vroege jaren negentig.
Binnen de podcastcategorie snoepjes is Rivals misschien niet meteen het allerlekkerste zuurtje in de pot. Toch is consumptie op het juiste moment heel bevredigend.
Rivals: Music’s Greatest Feuds wordt geproduceerd door iHeart Radio en is in vrijwel elke podcastapp te vinden
De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.