BoekrecensieThriller

De nieuwe thriller van Jo Nesbø is bepaald geen vrolijke vakantiekost

null Beeld

Vrolijke vakantiekost is deze nieuwe thriller van Jo Nesbø niet. Maar de sfeer van spanning en rivaliteit in een stug Noors dorp blijft je bij.

Monique de Heer

De nieuwe thriller van de Noor Jo Nesbø is zo robuust en grimmig als de bergtop waar het verhaal zich afspeelt. Twee broers groeien er in eenzaamheid op. Een broer vertrekt en maakt carrière in de Verenigde Staten. De andere broer blijft en runt een benzinestation. Als Carl op een dag terugkomt met zijn nieuwe vrouw weet achterblijver Roy dat hij voor problemen zal zorgen en de hulp van zijn grote broer nodig heeft.

Carl heeft het plan een luxe hotel op de berg te bouwen en dat te financieren via een bijzondere constructie waarbij alle dorpsgenoten gaan beleggen, iedereen rijk wordt en niemand risico loopt. Maar het dorp is het verleden van de broers niet vergeten. De weg naar hun huis boven maakt een beruchte bocht, levensgevaarlijk voor vreemden en bij gladheid. Hun ouders zijn bij die bocht het ravijn ingestort. Maar die kenden de weg op hun duimpje. En op dezelfde dag verdween de plaatselijke politiechef. Het lijk werd nooit gevonden.

In dit vuistdikke boek fileert Nesbø met ijzeren precisie de verhoudingen in het dorp en vooral de schurende verhouding tussen de twee broers. Rivaliteit en liefde zoals dat eigenlijk alleen kan tussen broers en zussen. Samen met de beschrijving van het stugge bergdorp maakt dit een buitengewone thriller. Je voelt vanaf de eerste bladzijde dat er iets vreselijk mis zal gaan. De terugkeer van Carl loopt uit op een soort danse macabre tussen de twee broers. Nesbø levert hiermee geen vrolijke vakantiekost, maar wel een boek dat je niet snel weer vergeet.

null Beeld

Jo Nesbø
Koninkrijk
Vert. Annelies de Vroom
Cargo;
504 blz. € 22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden