SITE Artikel Recensie Boeken blauw Typografie illustratie Beeld Anita Huisman
SITE Artikel Recensie Boeken blauw Typografie illustratieBeeld Anita Huisman

BoekrecensieTip

De nieuwe Nicci French: Was de driejarige getuige van een misdaad?

Monique de Heer

Nieuwe Nicci French stelt als whodunnit wel teleur.

Met hun serie over Frieda Klein veroorzaakte het echtpaar Nicci French een soort schisma onder de fans. De ene helft vond Klein onuitstaanbaar, de andere helft liep met haar weg. Sindsdien zijn ze weer terug met stand­alones, met in de hoofdrol jonge vrouwen die veelal zoekend door het leven gaan.

Tess, uit Wie niet horen wil, woont alleen met haar dochtertje Poppy sinds de breuk met Poppy’s vader. Alles lijkt prima tot de driejarige een tekening maakt van een vrouw die van een toren wordt gegooid. Geen tekening waar je als moeder blij van wordt. Ook begint het kind erg te vloeken en is bang. Tess vermoedt dat ze getuige is geweest van iets ernstigs en gaat op onderzoek uit. Is er in Londen onlangs een vrouw van grote hoogte naar beneden geduwd? En hoe weet Poppy dat?

Nicci Gerrard en Sean French Beeld Getty Images
Nicci Gerrard en Sean FrenchBeeld Getty Images

Tess schakelt vrienden en politie in, maar wordt weinig serieus genomen. Maar er is iets vreemds met dit boek. Het komt allemaal een beetje bekend voor en kenners van het werk van het echtpaar zien de dader waarschijnlijk al van verre aankomen.

De stijl is zoals altijd aangenaam, de setting in Londen ook. Het boek leest als een trein maar stelt als whodunit wel teleur. Het lijkt iets te veel op een eerder vertoond trucje. Plezierig om te lezen maar de glans is er af. Wie het werk van het echtpaar nog niet kent, kan beter beginnen­­ met De rode kamer of Onderhuids.

null Beeld

Nicci French
Wie niet horen wil
Vert: Eefje Bosch, Mechteld Jansen en Elise Kuip
Ambo|Anthos; 432 blz. € 22,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden