null Beeld

JeugdboekTip

De nieuwe Kikker-uitgaven ‘in trendy kleuren’ zijn commercieel en beledigend

De nieuwe Kikker-boekjes ‘naar Max Velthuijs’ zijn een flinke misser.

Sinds de dood van Kikker-illustrator Max Velthuijs in 2005 ­beheert een stichting zijn nalatenschap. Om zijn werk levend te houden, maken zij en uitgeverij Leopold onder meer nieuwe uitgaven met gebruik van oorspronkelijke illustraties. En er worden neppers geproduceerd met digitale tekeningen ‘naar Max Velthuijs’, die je er meteen uitpikt: geen levende bibberlijn, geen genuanceerde verfkleuren, maar strakkere strepen en gladde inkleuring.

De lelijke prentenboeken naar de (overigens wel geslaagde) animatieserie Kikker & vriendjes vormden wat dat betreft een dieptepunt. Nu is er weer een flinke misser: een nieuwe Kikker-babylijn met (volgens de uitgeverij) ‘trendy kleuren’. Pardon?

Mintgroen en citroengeel

In het kartonboekje Dag, Kikker… dag baby! en in de leporello De wereld van Kikker zijn Kikker en zijn vriendjes allemaal spierwit, dragen ze rode kleding en bewegen ze zich in een mintgroen met citroengeel decor. Je vraagt je af wat de stichting bezielt om de kunstenaar zijn kleuren af te pakken.

Dit heeft niets te maken met het levend houden van het schitterende oorspronkelijke werk, dit is commercieel uitmelken. Het goed recht van stichting en uitgeverij, maar in mijn ogen ook een belediging voor Velthuijs’ kunstenaarschap.

null Beeld

Max Velthuijs Foundation
De wereld van Kikker
Vorm: Studio Bos
Leopold;
10 blz. € 12,99
Vanaf 0 jaar

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden