null Beeld

FilmrecensieGodzilla vs. Kong

De makers van Godzilla vs. Kong hebben één ding goed begrepen

Ronald Rovers

Godzilla vs. Kong
Regie: Adam Wingard
Met Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall
★★★★

Er heerst onder critici wereldwijd enige verdeeldheid over Godzilla vs. Kong. Het ene kamp vindt de film ‘net een kind dat willekeurig monsterfiguurtjes tegen elkaar slaat’. Het andere kamp heeft het over een ‘voluptueus, knotsgek spektakel en een hartverwarmend drama over dieren en hun mensenvrienden’. Voor beide is wat te zeggen.

Een spektakel is het zeker. Godzilla en Kong zijn twee van de grootste monsters die de mensheid ooit bedacht heeft en beide hebben een indrukwekkend spoor van vernieling door de filmgeschiedenis getrokken. Hier vechten ze tegen elkaar. Vliegdekschepen doormidden zwemmend en wolkenkrabbers tegen de grond werkend. Dat kun je inderdaad ‘voluptueus’ noemen. Je kunt ook zeggen dat degenen die de visuele effecten verzorgden zich als een kind in een snoepwinkel hebben gedragen door er zo veel mogelijk lekkernijen in te proppen.

Een totale verrassing

Kong is aan het begin van deze film gereduceerd tot een soort circusbeest dat in een realityshow 24 uur per dag gefilmd wordt. Godzilla valt dan om onduidelijke redenen een complex in Florida aan en de mensheid beseft dat niets Godzilla zal kunnen tegenhouden. Behalve Kong. Een gevecht midden op zee volgt. En vervolgens nog een gevecht midden in nachtelijk Hong Kong. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Maar het is vanaf dat moment, dat de film volledig door het lint gaat met een onderaards avontuur naar de oeroude geboortegrond van de monsters. Wat daar gebeurt, is zo buitensporig dat het goed wordt. Het idee van een holle aarde is vaker in films langsgekomen maar nooit zo waanzinnig psychedelisch als hier. Een totale verrassing als je van niks weet en denkt een klassieke monsterfilm te gaan kijken.

Iets buitensporigs

Een deel van de kijkers zal dat niet vinden passen in een monsterfilm, een creature feature. Maar een superdraak in gevecht met een supergorilla had natuurlijk van zichzelf al iets buitensporigs, nietwaar? Waarom die overdrijving niet tot in het absurde doorvoeren? De makers van Godzilla vs. Kong hebben dat in ieder geval goed begrepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden