RecensieKookboek

De macht en kracht van kikkererwten

null Beeld

De eerste gedachte bij een één-ingrediënt-kookboek is toch al snel: hè, wat eenzijdig! En dit kookboek gaat ook nog eens over de weinig sexy kikkererwt. Terwijl in de oudheid de kikkererwt juist werd beschouwd als ‘schatkamer van mannelijke kracht en macht, een product dat helpt het werk van de maag en de hersenen te normaliseren’, staat beschreven in het Kikkererwten Kookboek van fotograaf Lucrees van Groningen en haar studerende dochter Marietje Bosma.

Ze vermelden talloze boeiende historische wetenswaardigheden, maar je wilt toch vooral lezen welke variaties je kunt loslaten op deze erwt. Daarin schuilt de verrassing, want het boek staat vol bijzondere gerechten uit alle uithoeken van de wereld. Je duikelt van Armeense ballen van kikkererwten-aardappel-deeg naar platte kibbeh taarten met kikkererwten vulling en sumak. Om je daarna te verbazen over het pastagerecht ciceri e tria dat in Italië wordt gegeten op de dag van Sint-Jozef – het feest van de armen. Mooi dat deze koks de peulvrucht naar een hoger niveau hebben getild. Leuk detail: ieder gerecht kreeg een eigen smaakvol tableau. Dat kun je aan deze fotograferende thuiskoks wel toevertrouwen.

Het Kikkererwten Kookboek, Lucrees van Groningen en Marietje Bosma, € 24,95, via kikkererwten.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden