BoekrecensieVonkenregen

De laatste kans op vrede, voor het oorlog werd

null Beeld
Beeld

Duits historicus beschrijft als in een dagboek de maand voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Op 2 augustus 1939 herdenken veel Duitsers de Grote Oorlog. De nationaal-socialisten hebben de dag uitgeroepen tot ‘Wehrmachtdag’. ‘Maar zelfs menig legerveteraan huivert voor een nieuw gewapend conflict’, schrijft de Duitse historicus Hauke Friederichs in ‘Vonkenregen’.

Toch is een maand later een nieuwe, grote oorlog een feit. Had het ook anders kunnen gaan? Op originele wijze, met veel aandacht voor bijzondere details, beschrijft Friederichs de weken die voorafgaan aan het uitbreken van de oorlog.

Als in een dagboek laat hij de gebeurtenissen passeren. Zo is er aan geallieerde zijde de Zweedse zakenman Birger Dahlerus die, als een soort privédiplomaat, door Europa reist, ‘telefoneert en telegrafeert’ en vrienden ontmoet ‘om de vrede een kans te geven’. Ook Duitse diplomaten als Ernst von Weizsäcker, de op een na machtigste man bij het ministerie van buitenlandse zaken, doen hun best het tij nog te keren.

Tegen beter weten in ga je als lezer steeds meer hopen dat het onvermijdelijke toch nog afwendbaar is, schreef Der Spiegel over Vonkenregen. De afloop is helaas bekend. Op vrijdag 1 september 1939 in de vroege ochtend begint de Duitse aanval op Polen en daarmee, al heette dat pas later zo, de Tweede Wereldoorlog.

null Beeld
Beeld

Hauke Friederichs
Vonkenregen. Augustus 1939. De zomer voor de oorlog begon
Vert. Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen. Thomas Rap; 424 blz. € 24,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden