ConcertrecensieOpeningsconcenrt Strijkkwartet Biënnale
De kwartetten Jerusalem en Artemis kunnen wat van elkaar leren
Klassiek
Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
Artemis Quartett, Jerusalem Quartet
★★★☆☆
Kom, dacht het Jerusalem Quartet, het loopt nu tegen middernacht: een mooi moment voor een toegift. De heren sloten de openingsavond van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam af met een deeltje Bartók, en genoten daar zichtbaar van. En terecht. Wanneer krijg je nu de mogelijkheid om tot in de kleine uurtjes kwartet te spelen voor een muisstil gehoor?
Het Jerusalem verzorgde het dagelijkse programmaonderdeel ‘Late Beethoven’, en had het Vijftiende strijkkwartet meegenomen. Even daarvoor had het Artemis Quartett het officiële startschot gegeven voor de tweede editie van de Strijkkwartet Biënnale. Een week lang zal het Muziekgebouw aan ’t IJ de thuishaven zijn van Nederlandse en internationale kwartetten.
Iedere vierkante millimeter werd onderzocht
Het Artemis is sinds vorig jaar een beetje Nederlands, met de celliste Harriet Krijgh in de gelederen. Voor een uitverkochte zaal verkenden zij en haar compagnons tastend de partij van Bartóks Zesde strijkkwartet. Geen mogelijkheid tot nuancering bleef onbenut, iedere vierkante millimeter werd nader onderzocht. Bartók kan het hebben, en voer redelijk wel bij het wat zweverige eindresultaat.
Schubert daarentegen had het er moeilijk mee. In diens Vijftiende strijkkwartet wilden de musici maar niet landen. Het Artemis zou een lesje kunnen shoppen bij de Jerusalem-collega’s, en omgekeerd. De mannen van de late Beethoven kunnen best iets van hun directe timing en robuuste kernklank weggeven. In ruil daarvoor zouden ze niet alleen wat aanwijzingen over een lichtere toets ontvangen, maar ook kunnen leren van de zuivere intonatie van het Artemis.
Save the date
Dit was nog maar het begin. De geraffineerd samengestelde kwartetweek aan ’t IJ biedt van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat een podium aan gevestigde namen, en ook jonge strijkers krijgen een speelkans. Op de lessenaars staan ijzeren repertoires en gloednieuw werk. Bovendien wordt de samenwerking opgezocht met niet-strijkers; zo zullen het Nederlands Kamerkoor en New Cool Collective van de partij zijn.
Achterop het programmaboek vinden we ‘save the dates’, met daaronder de data voor de biënnales van 2022 en 2024 aangegeven. Dat is nog eens voortvarend, en buitengewoon hoopvol. Het strijkkwartet moet gevierd worden, en dat feestje bouwen deze biënnalemakers in optima forma.
De Strijkkwartet Biënnale vindt plaatst t/m 1 februari, info: sqba.nl.