RecensieKookboek
De Japans-Peruaanse fusionkeuken van Katinka Lansink Dodero smaakt naar meer
Katinka Lansink Dodero stuitte in Lima tot haar verbazing op een sushirestaurant. Het eten was Japans verfijnd én kleurrijk Peruaans. ‘Zoiets bijzonders had ik nog nooit geproefd!’, schrijft Dodero in Cocina Nikkei. In 2021 schreef ze al Mi casa Peru over de keuken van haar moeders geboorteland.
Ditmaal staat de Nikkeikeuken centraal, de Japans-Peruaanse fusionkeuken die ontstond nadat eind negentiende eeuw Japanners op plantages in Peru kwamen werken. Dodero liet zich inspireren door de geschiedenis én een nieuwe generatie chefs, onder wie Tomás Matsufuji (uit de Netflix-serie Streetfood Latin America – Peru). Dat leidt tot een boek vol salsa’s, otoshi (hapjes vooraf) en nikkeisushi. Ook ceviches komen aan bod, het bekende Peruaanse gerecht met verse vis/zeevruchten in een zure marinade. Evenals tiradito’s, de Japanse versie ervan.
Hier thuis werd gesmuld van de gamba’s à la Sumiso (met een dressing van witte miso, honing, limoen, komkommer), met een frisse chalaca-salsa. Verrassende combinaties, die naar meer smaken.
Katinka Lansink Dodero
Cocina Nikkei
Luitingh-Sijthoff;
224 blz. 29,99 euro