null Beeld

BoekrecensieThriller

De griezelige nieuwe wereld van Celeste Ng doet denken aan The Handmaid’s Tale

Is de dystopie die Celeste NG beschrijft in haar nieuwe boek onze toekomst? Of is deze samenleving al realiteit aan het worden? Het zijn benauwende vragen die na lezing van Onze verloren harten blijven hangen.

Harriët Salm

De 12-jarige scholier Bird leidt samen met zijn vader in een flat een teruggetrokken leven. Zijn moeder verliet het gezin toen hij klein was. Zijn vader praat nooit over haar. Maar in een speeltuin kreeg Bird ooit de reden van haar vertrek te horen: jouw moeder is een verrader.

Uit huis geplaatst

Birds moeder, een dichteres, verzette zich tegen de zogenoemde Pact, de Preserving American Culture and Traditions Act. Op school leert Bird nu over deze wettelijk vastgelegde leefregels die voor cultuurbehoud moeten zorgen. Dat ze aanleiding zijn voor onderdrukking en racisme, leren de scholieren er niet bij.

Als de verdenking bestaat dat ouders zich niet aan de act houden, worden hun kinderen uit huis geplaatst. Birds vader probeert zich krampachtig aan de regels te houden, maar Bird wil meer weten en gaat zelf op zoek naar zijn moeder.

Als een sprookje

Onder de schets van deze liefdeloze wereld ligt daarmee een bijna zoete geschiedenis over de band tussen moeder en kind. Celeste Ng (auteur van onder meer Big little lies) stelt warmte, trouw en poëzie tegenover kille wetten, verraad en rassenhaat. Ze vertelt het verhaal heel rustig, langzaam, soms bijna als een sprookje.

Maar haar samenleving heeft wel iets weg van die in Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale. Ng's wereld is minder extreem en gewelddadig, maar ook ellendig. Deze maatschappij lijkt soms griezelig dichtbij te komen, geeft ze de lezer mee.

null Beeld
Beeld

Celeste Ng
Onze verloren harten
Vert. Anna Livestro
Signatuur; 365 blz. € 24,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden