RecensieJeugdboek

De geestige en ontwapenende bewoners van Huize Hoopvol

null Beeld   Linde Faas
Beeld Linde Faas

Als Ties een licht hysterisch verzonnen vriendje krijgt, belandt hij in een psychiatrische inrichting

Bas Maliepaard

Volgens Ties bestaat zijn beste vriend Gozert echt, alleen kan niemand hem zien. Zijn moeder krijgt daar ‘zorgrimpels’ van. Niet zo gek, want de extreem fantasievolle avonturen die Ties met Gozert beleeft, brengen hem in zulke grote problemen dat hij moet worden opgenomen in een psychiatrische instelling voor kinderen: Huize Hoopvol. Dat maakt ‘Gozert’ een opvallend boek: een denkbeeldig vriendje hebben is in de kinderliteratuur niet vaak een probleem, maar hier schuurt het.

De aanstekelijk beschreven belevenissen van Ties en Gozert werken op de lachspieren. Op wat flauwe woordgrappen na (kinderopvang Frank & Stijn, dokter K. Riegel), schrijft Pieter Koolwijk geestig. Zo woont er in Huize Hoopvol ‘een meisje dat onzichtbaar kon worden, maar alleen als niemand keek’. Naast die humor, maakt Koolwijk ook knap de onmacht en het verdriet van Ties’ ouders voelbaar, die niets van zijn gedrag begrijpen.

null Beeld   Linde Faas
Beeld Linde Faas

Dat is ook wonderlijk: opgejut door Gozert ziet Ties in de beheerder van een autosloperij een trol die ze moeten verslaan, een museumbezoek verandert in een spannende schurkenfilm waarin Ties een vaas probeert te stelen en hij is ervan overtuigd dat hij dreumesen uit een door monsters bestierde kinderopvang moet bevrijden.

“Het enige wat in onze wereld telt, is hoe raar ze je vinden.”

De licht hysterische Gozert, die ‘missie afbreken!’ begint te gillen zodra de situatie ontspoort, is een heerlijk, ontwapenend perso­na- ge. Dat hij kleur geeft aan Ties’ leven is duidelijk, mede dankzij de fleurig-uitbundige illustraties van Linde Faas (de gezichtjes die ze tekent zijn wel erg inwisselbaar). Zelfs het mistroostige Huize Hoopvol transformeert in Gozerts aanwezigheid in een sprookjeskasteel. Geen wonder dat Ties weigert de medicatie te nemen, die zijn wanen moet verhelpen.

null Beeld   Linde Faas
Beeld Linde Faas

Wie zegt trouwens dat het wanen zijn? Ties draait het om: misschien is hij wel de enige die de werkelijkheid ziet! Zo zet het verhaal speels aan tot nadenken over de vraag of er wel een universele werkelijkheid is. “Het maakt niet uit wat wel en niet waar is”, zegt een meisje dat hij in de kliniek ontmoet daarover. “Het enige wat in onze wereld telt, is hoe raar ze je vinden.” Daarmee lijkt Koolwijk het op te nemen voor de originele geesten die te weinig ruimte krijgen in onze samenleving. Net als dat ook voor Ties lijkt te gelden, geeft Koolwijk zijn beste boek tot nu toe een zeer verrassende wending.

Oordeel: Geestig, met heerlijk ontwapenende personages.

null Beeld  Linde Faas
Beeld Linde Faas

Pieter Koolwijk
Ill. Linde Faas
Gozert
Lemniscaat; 256 blz. € 14,95

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw – die natuurlijk ook door volwassenen mogen worden gelezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden