null Beeld

FilmrecensieMy Darling Vivian

De ex van Johnny Cash wordt nu de ‘moeder van’

My Darling Vivian
Regie: Matt Riddlehoover
★★

Wie aan Johnny Cash denkt, denkt er vast June Carter bij. De rockabilly-gospelzanger die groot succes had met nummers als Folsom Prison Blues en Ring of Fire, vormde met haar vanaf halverwege jaren zestig een hecht muzikaal liefdeskoppel. Cash had er toen al een huwelijk opzitten met Vivian Liberto, moeder van zijn vier dochters. Die kinderen vertellen het verhaal van deze documentaire, die voor alles een rehabilitatie wil zijn van hun moeder die veel in de schaduw heeft gestaan. Zo kwam ze er bekaaid vanaf in Walk the Line (2005), de energieke biopic over de zanger die altijd in zwart gekleed ging.

‘Wij hebben allemaal een andere moeder gehad’, zegt een dochter in de film. Dat klinkt veelbelovend. Maar zoveel gezichten lijkt Cash’ introverte eerste geliefde niet te hebben gehad. Eerder staat ze model voor ontelbare vrouwen van haar generatie die jong trouwden, zich volledig wijdden aan hun gezin en bedrogen uitkwamen.

My Darling Vivian Beeld
My Darling Vivian

De devoot katholieke Liberto was bepaald niet voorbereid op het rock ’n roll-leven dat haar man na zijn eerste hits leidde. Zat ze dan, in een afgelegen groot huis met zwembad en vier kleine kinderen. Filmmaker Matt Riddlehoover zet een flinke beeldenstroom in van stockmateriaal en familiefilmpjes, en uitspraken van de dochters die zo hun appeltje te schillen hebben met de geschiedenisboeken.

Maar het is lastig een filmische biografie te maken vanuit kinderperspectief: de eeuwige ex wordt nu ‘de moeder van’. Hoe goedbedoeld ook, My Darling Vivian vertelt voor de grotere buitenwereld geen bijster interessant verhaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden