null Beeld
Beeld

RecensieJeugdboek

De ‘echte’ avonturen van Mowgli in het Jungleboek

Zinnelijke taal, bloedstollende scènes, en fraaie tekeningen in een sprankelend Jungleboek.

‘Vergeet de films die er van Het Jungleboek zijn gemaakt – dít is het echte verhaal’, schrijft Daan Remmerts de Vries voorin zijn sprankelende bewerking. In de twee oorspronkelijke Jungleboeken die Rudyard Kipling eind negentiende eeuw schreef, staan verschillende verhalen en verzen over het Indiase oerwoud, maar dit boek bundelt op een vloeiende manier alleen de belevenissen van Mowgli, die bij de wolven opgroeit.

Dat de jongen op de tekeningen van Mark Janssen, mede dankzij de rode onderbroek, aan de versie van Walt Disney doet denken, helpt aanvankelijk niet mee om het dominante filmbeeld kwijt te raken. Maar algauw dringen de makers het toch succesvol naar de achtergrond.

Want het verhaal is – natuurlijk – al meteen anders dan de tekenfilm. Baby Mowgli wordt in het oerwoud niet gevonden door panter Baghera, maar door de wolven die hem besluiten op te voeden. En de jakhals die op het toneel verschijnt, komt in de film niet eens voor.

Shere Khan is woedend

Mowgli’s ouders zijn op de vlucht geslagen voor tijger Shere Khan, die woedend is dat de wolven het restje van zijn geplande maaltijd tegen hem in bescherming nemen. De tijger blijft Mowgli daarom naar het leven staan, wat de eerste helft van het boek onder spanning zet.

Die vete levert bovendien even mooie als griezelige tekeningen op, zoals die waarop Mowgli in de rivier oog in oog staat met Shere Khan, die dreigend boven hem uittorent. De tijger heeft net een ander mens gedood en het bloed van zich afgewassen: Janssen tekent rood water met kringen, die rijmen met de gestreepte tijgervacht.

De geschiedenis van Mowgli zonder Disneysaus is rauw: beer Baloe is geen sul, maar een serieuze leraar, die de jongen een fikse tik verkoopt als die iets stoms doet. Remmerts de Vries houdt dat nog komisch, maar verzacht verder weinig. Neem het heftige gevecht waarin honderden rode honden worden afgeslacht, maar ook Shere Khan komt niet zachtzinnig aan zijn eind.

Naarmate Mowgli ouder wordt, begint de vraag of hij bij de mensen of de dieren hoort steeds pregnanter te worden. Die boeiende laag over identiteit, loyaliteit en bestemming komt sterk tot uitdrukking. Tel daarbij op: het levendige, rijke taalgebruik van Remmerts de Vries, zijn zintuiglijke beschrijvingen van het oerwoud, de humor, bloedstollende scènes én de fraaie tekeningen en je hebt een zeer geslaagd (voorlees)boek.

null Beeld
Beeld

Daan Remmerts de Vries
Het Jungleboek
Mark Janssen
Volt; 136 blz. € 17,50
Vanaf 7 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden